Σε επίπεδα κοντά στις 10.000 εκτιµάται πως θα διαµορφωθεί ο αριθµός των αιτήσεων Νέων Αγροτών, σύµφωνα µε εκτιµήσεις µελετητών,  καθώς αποµένουν περίπου δύο µήνες πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις ένταξης στο Μέτρο.

Το αρχικό ενδιαφέρον φυσικά ήταν αρκετά υψηλό λόγω του πριµ των 35.000-40.000 ευρώ, κάτι που αποτυπώθηκε και στις φετινές µεταβιβάσεις. Ωστόσο η δέσµευση για υποχρεωτική παραµονή στο αγροτικό επάγγελµα έως το 2030 σε συνδυασµό µε τα υψηλότερα κριτήρια τζίρου ένταξης και τις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το ίδιο το πρόγραµµα, φαίνεται να ισορροπούν την κατάσταση.

Με τον προϋπολογισµό του Μέτρου στα 420 εκατ. ευρώ, αναµένεται να «χωρέσουν» στο πρόγραµµα γύρω στους 11.000 δικαιούχους. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ βέβαια ότι το 2009 και το 2014 όπου οι δεσµεύσεις ήταν 10ετίας και το πριµ χαµηλότερο σε σχέση µε την επικείµενη πρόσκληση, οι δικαιούχοι ήταν 8.142 και 11.116 αντίστοιχα. Ωστόσο, τότε, δεν υπήρχε ούτε η απαίτηση για 10.000-12.000 Τυπική Απόδοση (Τ.Α) για την ένταξη στο πρόγραµµα, ούτε η ετήσια υποχρέωση για απόδειξη τζίρου βάσει φορολογικών στοιχείων στο 50% της αρχικής Τ.Α, ούτε ο στόχος κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού σχεδίου να επιτύχουν οι δικαιούχοι τυπική απόδοση αυξηµένη κατά τουλάχιστον 20%.

Είναι γεγονός πάντως πως οι ενδιαφερόµενοι για πριµ πρώτης εγκατάστασης θα πρέπει να περιµένουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023 για ένα ακόµα πρόγραµµα, οπότε µένει να φανεί αν είναι διατεθειµένοι οι νεαροί να περιµένουν τη νέα ΚΑΠ για να µπουν στο αγροτικό επάγγελµα.

Διαβάστε τι συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts