Ανεπαρκής προσφορά, δεδοµένη ζήτηση και πεποίθηση πως η συνδυαστική συνθήκη του πολέµου, των καιρικών αναποδιών και των µεταφορικών επιπλοκών θα επικρατήσουν και το 2023, διατηρούν το πάνω χέρι στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων.

 

Τα γραφήµατα µε την πορεία των τιµών δείχνουν πως τα περισσότερα εµπορεύµατα έχουν κατοχυρώσει ένα νέο εύρος τιµών, υψηλότερο από εκείνο µέσα στο οποίο κινούνταν ως το 2020, αλλά σηµαντικά πιο κάτω από τις κορυφές που σχηµατίστηκαν την περασµένη άνοιξη.

Ένα από τα κρίσιµα ερωτήµατα έχει να κάνει µε το κατά πόσο η αγορά µπορεί να βρεθεί ξανά σε εκείνες τις κορυφές που προηγήθηκαν της καλοκαιρινής διόρθωσης.

Σ’ αυτή τη συγκυρία, η ανοδική διάθεση είναι κοινή σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που είτε συγκοµίζονται/παράγονται την περίοδο αυτή (καλαµπόκι, ελαιόλαδο), είτε παραµένουν ακόµα σε σχετική αφθονία στις αποθήκες των παραγωγών (όπως το σιτάρι και το κριθάρι). Εξαίρεση αποτελεί το βαµβάκι, που φαίνεται ότι ακολουθεί την πορεία των υπόλοιπων εµπορευµάτων και των χρηµατιστηρίων αξιών, για τις αγορές των οποίων οι ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της οικονοµίας επιδρούν καταλυτικά.

Ενδεικτικό αυτής της νέας κατάστασης, είναι η εξέλιξη των τιµών στο καλαµπόκι, αφού παρά την πρακτική αύξηση της διαθεσιµότητας λόγω συγκοµιδής, οι τιµές δείχνουν να διατηρούνται σε επίπεδα άνω των 300 ευρώ ο τόνος σε ολόκληρη την Ευρώπη, µε την µεσοπρόθεσµη προοπτική να υπαγορεύει άνοδο. Στην ελληνική αγορά έχουν κατοχυρωθεί τα 32 λεπτά το κιλό στο εµπόριο, εκτός από τις περιπτώσεις «χρεωµένων» σε εµπόρους παραγωγούς, οι οποίοι υπόκεινται πιέσεις.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts