Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Με 80 λεπτά στο σύσπορο και 200.000 δέματα ζημιά η φετινή παραγωγή βάμβακος

Με 80 λεπτά στο σύσπορο και 200.000 δέματα ζημιά η φετινή παραγωγή βάμβακος

Αγροτικά Νέα 🕔November 16, 2021

Στα 200.000 δέµατα αποτίµησε το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας, την απώλεια της παραγωγής εκκοκκισµένου βάµβακος στην Ελλάδα, στην τελευταία του έκθεση προσφοράς και ζήτησης που κυκλοφόρησε στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, σε µια εκτίµηση που ευθυγραµµίζεται µε τους υπολογισµούς περί µείωσης κατά 100 κιλά το στρέµµα των αποδόσεων σύσπορου.

∆ιανύοντας τη δεύτερη εβδοµάδα του Νοεµβρίου, η συγκοµιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα, µε τις µηχανές να µαζεύουν πλέον τα δεύτερα χέρια, ωστόσο αρκετά καρύδια έχουν «καραµελώσει» και δεν µπορούν να συγκοµιστούν, όπως µεταφέρουν παραγωγοί, οι οποίοι αναµένουν τώρα εκτιµητές του ΕΛΓΑ προκειµένου να διεκδικήσουν αποζηµιώσεις.

Όπως έχει σηµειωθεί, οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου προκάλεσαν ζηµιές από 70 µέχρι 120 κιλά το στρέµµα, µε µια µεσοσταθµική τιµή στα 100 κιλά.

Σε ό,τι αφορά τις τιµές παραγωγού, η εγχώρια αγορά συνεχίζει να διατηρείται στα 80 λεπτά το κιλό µαζί µε τα πριµ ποιότητας και τα µεσιτικά, µε τη διεθνή τιµή να έχει σταθεροποιηθεί στα 118 σεντς ανά λίµπρα για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου και στα 115 σεντς για τα συµβόλαια Μαρτίου, στα οποία ήδη µεταφέρεται το συναλλακτικό ενδιαφέρον από εδώ και στο εξής.

Επιστρέφοντας στην έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA για τον µήνα Νοέµβριο, η οποία απ’ ό,τι φάνηκε δεν επηρέασε καθόλου την αγορά, η παγκόσµια παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,5 εκατ. τόνους, µε τις αυξήσεις σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αυστραλία και Πακιστάν να αντισταθµίζουν τη σηµαντική µείωση στην Ελλάδα.

Τα παγκόσµια αποθέµατα καταγράφουν µείωση της τάξης των 200.000 δεµατίων συγκριτικά µε τις εκτιµήσεις Οκτωβρίου, ενώ υπολείπονται κατά 2,4 εκατ. δέµατα από τα δεδοµένα της προηγούµενης εµπορικής περιόδου.

Η παγκόσµια κατανάλωση ενισχύεται κατά 700.000 δέµατα, αγγίζοντας τα 124,1 εκατ. δέµατα και εφόσον η εκτίµηση βγει γίνει πραγµατικότητα, τότε θα πρόκειται για τη µεγαλύτερη κατανάλωση βάµβακος από το 2006-2007.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr