πορτοκάλια

Για χυμό προορίζονται κυρίως Μέρλιν, Ναβαλίνες, αλλά και κάποια μανταρίνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους αγρότες.

Για χυμό προορίζονται κυρίως Μέρλιν, Ναβαλίνες, αλλά και κάποια μανταρίνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους αγρότες.

Με 8 λεπτά το κιλό (μικτή τιμή), εκ των οποίων τα 4 αντιστοιχούν στα εργατικά κόστη παραδίδουν και φέτος πορτοκάλια που προορίζονται για χυμοποίηση οι παραγωγοί εσπεριδοειδών.

Όπως ανέφερε για παράδειγμα στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από το Κουτσοπόδι Αργολίδας, δεν έχει αλλάξει κάτι από πέρσι, όσον αφορά στην τιμή και αν δεν υπήρχε η συνδεδεμένη ενίσχυση των 50-60 ευρώ το στρέμμα, δεν θα μπορούσε να στηριχθεί ο παραγωγός. Όπως εξηγεί ο ίδιος από τα περιβόλια που κόβονται με Μέρλιν, Ναβαλίνες, αλλά και μανταρίνια, ένα ποσοστό 10-15% του συγκομισθέντος καρπού καταλήγει για χυμοποίηση, με τον παραγωγό να εισπράττει καθαρά 4 λεπτά το κιλό.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργεί το 70% των συσκευαστηρίων και το 100% των χυμοποιείων, ενώ συγκεκριμένα στο νομό Αργολίδας βρίσκονται τα 5 από τα 7 χυμοποιεία της χώρας, καθώς επίσης και 30 συσκευαστήρια, περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας, αν και νο1 παίκτης στα εσπεριδοειδή πλέον είναι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, με ραγδαία αύξηση στα στρέμματα.

Οι συνδεδεμένες για το 2022 και το 2023

Με απόφαση που πήρε ΦΕΚ στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου 2021 και υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός καθορίζεται πως: «o συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2015 ανέρχεται στα 9.000.000 €, για το έτος 2016 στα 11.858.727 €, για το έτος 2017 στα 7.603.500 €, για το έτος 2018 στα 7.521.638 €, για το έτος 2019 στα 5.440.664 € για το έτος 2020 στα 5.440.664 € και για τα έτη 2021 και 2022 στα 5.357.695 € αντίστοιχα».

Μείωση παραγωγής στην ΕΕ

Για το 2021/22, η παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στην ΕΕ προβλέπεται στους 70.390 τόνους, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 10%, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο λόγω της αναμενόμενης μείωσης της προσφοράς πορτοκαλιού στην ΕΕ, αναφέρει σε έκθεσή του, που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Μείωση παραγωγής καταγράφεται στην Ιταλία, με την Ισπανία να παραμένει ο πιο μεγάλος παίκτης της ΕΕ στην επεξεργασία του πορτοκαλιού. Σύμφωνα με την ισπανική βιομηχανία εσπεριδοειδών, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στον τομέα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts