Διαρκώς νέα υψηλά διαμορφώνει τα τελευταία 24ωρα η αγορά σκληρού σίτου στην Ελλάδα, με την τελευταία πράξη να ανεβάζει στα 52 λεπτά το κιλό την τιμή παραγωγού, σε μια περίοδο που αναμένεται να κλειστούν και αρκετές από τις εναπομείνασες ποσότητες παραγωγικών σταριών.

Η πράξη αφορά στα ελεύθερα σιτάρια που διαθέτει ο Συνεταιρισμός, με τον πρόεδρο Αντώνη Ρεντζιά να αναφέρει πως και στις γειτονικές περιοχές οι τιμές παραγωγού έχουν πλέον υπερβεί τα 43 και τα 45 λεπτά το κιλό που ακούγονταν την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια άμεση αντίδραση της νέας τιμής που έδωσε η Φότζια στα 495 ευρώ ο τόνος την 1η Σεπτεμβρίου.

Έχοντας κερδίσει 105 ευρώ ο τόνος σε βάθος 14 ημερών η αγορά της Φότζια, τραβάει τα βλέμματα της εγχώριας αγοράς, με αρκετούς να εκτιμούν πως σύντομα θα ανακοινώσει νέα υψηλά.

Το ερώτηµα είναι που θα σταµατήσει αυτή η άνοδος. Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι µόνο την εµπορική περίοδο 2007-2008 υπήρξε µια ανάλογη ανοδική τάση στα αγροτικά εµπορεύµατα, µε κυρίαρχο και τότε το σκληρό σιτάρι, όταν η Φότζια έγραψε ως αποκορύφωµα 505 ευρώ ο τόνος (Μάρτιος 2008). Ακολούθησε ήπια υποχώρηση µέχρι τις αρχές Φθινοπώρου του 2008 για να ακολουθήσει στη συνέχεια ραγδαία πτώση που προσγείωσε τις τιµές παραγωγού από τα 35 στα 22 λεπτά το κιλό (∆εκέµβριος 2008).

Μιλώντας στην Agrenda παραγωγοί, δηλώνουν αμηχανία με την τροπή που έχει πάρει η αγορά, ενώ παράλληλα εκφράζουν ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι από του χρόνου, αφού ήδη δέχονται οχλήσεις από μη αγρότες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων που έως σήμερα νοίκιαζαν, οι οποίοι είτε διεκδικούν μερίδιο από το ράλι των σιτηρών πιέζοντας για αύξηση των ενοικιαστηρίων, είτε προσβλέπουν στην ιδιοχρησία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts