«Τις προηγούμενες μέρες είδαμε τις εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και την επανεκκίνηση της οικονομίας και είδαμε με κουβαρνταλίκια να μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ σε αγρότες και σε κτηνοτρόφους.

Στο χωριό μου λέμε ‘‘έξω από το χορό πολλά τραγούδια’’ και οι αγρότες έχουν μνήμη και θυμούνται το 2015, τα προγράμματα Θεσσαλονίκης και τα παράλληλα προγράμματα και τελικά, το 2015, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μας οδήγησε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν είστε πλέον tabula rasa, δεν είστε άγραφτο χαρτί, έχετε δώσει δείγματα γραφής και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν μέτρο σύγκρισης για τα έργα και τις ημέρες σας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την αγόρευσή του στην β´ ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Πάρτυ ελληνοποιήσεων…

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να απαξιώσει το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα την παρέμβαση που γίνεται για τις ελληνοποιήσεις, οι οποίες, δυστυχώς, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, στις ημέρες της πενταετούς διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γιγαντώθηκαν και έγινε κυριολεκτικά πάρτι ελληνοποιήσεων.

Η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη και στον ευρωπαϊκό Κανονισμό, συμμορφούμενη και προς τις υποδείξεις της ΕΕ, αλλά, κυρίως, προς την προεκλογική της δέσμευση, αυστηροποιεί το νομοθετικό πλαίσιο κυρώσεων προς τη σωστή κατεύθυνση.

Νομίζω ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, αλλά δεν αρκεί αυτό. Ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι αυτό είναι μια σημαντική αρχή. Δεν αρκούν τα πρόστιμα, χρειάζεται ενίσχυση και ο ελεγκτικός μηχανισμός, γιατί κατά καιρούς πρόστιμα έχουν πέσει, διαβάζουμε για τη ρύπανση των υδάτων, για τη μόλυνση του Τιταρήσιου ποταμού από τυρόγαλα στην επαρχία μας -ο Ελασσονήτης Ποταμός ξεκινά από την Ελάσσονα περνά από τον Τύρναβο και χύνεται στον Πηνειό- αλλά δεν ξέρουμε εάν εισπράττονται τελικά και ποια η αποτρεπτική τους αξία. Άρα, λοιπόν, δεν αρκούν μόνο τα πρόστιμα και η αυστηροποίηση του πλαισίου. Σίγουρα, όμως, είναι ένα θετικό βήμα.

Ακούγοντας, όμως, την προσπάθεια του πρώην υφυπουργού και εισηγητή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να απαξιώσει την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτό είναι μια απλή συμμόρφωση στον Κανονισμό, θα ήθελα να θυμίσω ότι, όπως ειπώθηκε, η συμμόρφωση αυτή έπρεπε να γίνει από το 2017! Δυόμισι χρόνια ο Κανονισμός αράχνιαζε στα συρτάρια της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης; Γιατί δεν υπήρξε αυτή η συμμόρφωση, λοιπόν;».

Θολώνουν τα νερά για τον ΕΛΓΑ

Συνεχίζοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «μετά από αυτό το κάζο επιχείρησε να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι υπάρχει διγλωσσία στη στάση της Κυβέρνησης και των Βουλευτών της κυβερνητικής Πλειοψηφίας. Διαβάζω χτεσινή δήλωση του Εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο αγαπημένο τους DOCUMENTO, το οποίο δεν φιλοξενεί τα πρακτικά της συνεδρίασης, προκειμένου να βγάλουν συμπέρασμα οι αναγνώστες του, αλλά τη δήλωση του κ. Κόκκαλη: “Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον ΕΛΓΑ από την πίσω πόρτα”.

Μέσα μιλάει για διγλωσσία εμού και του κ. Βορίδη και πιο κάτω λέει ότι “στη χθεσινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο Λαρισαίος κυβερνητικός βουλευτής, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας για τον ΕΛΓΑ, «ευχήθηκε» να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του”. Προφανώς, με τα εισαγωγικά, ο υπογράφων Βουλευτής και το DOCUMENTO, που φιλοξενεί τη δήλωση, θέλουν να νομιμοποιήσουν την παραποίηση των πρακτικών, γιατί πουθενά δεν προκύπτει ότι ευχήθηκα κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, πώς θα μπορούσα να το ευχηθώ, κύριε Πρόεδρε; Βγάζουμε τον ΕΛΓΑ σε δημοπρασία, αποκρατικοποιείται ο ΕΛΓΑ; Αυτό για το οποίο συζητούμε είναι εάν θα υπάρχει δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτικούς φορείς, να προσέλθουν προσφέροντας ανταγωνιστικά πακέτα γεωργικής ασφάλισης. Μακάρι να μπορέσουμε να το κάνουν. Εγώ είπα ότι διατυπώνω ερωτηματικά, εάν μπορούν πραγματικά να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα, με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ, ως δημόσιος φορέας, δεν είναι κερδοσκοπικός, τα χρήματα των αγροτών που εισπράττει ως ασφάλιση τα μεταφέρει με μορφή αποζημιώσεων.

Βεβαίως, ανέφερα, ότι υπάρχει ένα ζήτημα υποχρεωτικότητας, η γεωργική ασφάλιση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και όχι ότι η έλευση του ιδιωτικού τομέα, να σημαίνει, ότι είναι εθελοντική η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Δηλαδή, θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, ή στον κρατικό οργανισμό τον ΕΛΓΑ ή στους ιδιώτες, εάν πράγματι μπορέσουν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα».

Λύση με εργάτες γης 

Ο κυβερνητικός βουλευτής χαιρέτισε «τη ρύθμιση για τη δυνατότητα εργάτες γης να είναι οι άνεργοι, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Δηλαδή, να μπορούν να απασχολούνται ως εργάτες γης, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που έχουμε συγκομιδή φρούτων, διότι έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της παραγωγής, όπως την Αγιά και σε άλλες επαρχίες, με τη συγκομιδή των κερασιών και ευπαθών φρούτων. Για πρώτη φορά δίδεται η δυνατότητα σε ανθρώπους, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, να μπορούν να εργαστούν ως εργάτες γης, χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας. Είναι μία θετική ρύθμιση, προς αυτήν την κατεύθυνση είχαμε δείξει το δρόμο με Ερώτηση που είχαμε καταθέσει στις 30 Μαρτίου του 2020».

Εντόκως ο καταρροϊκός

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη λύση της εκκρεμότητας με τον καταρροϊκό πυρετό, που αφορά την εκλογική μου Περιφέρεια. Είναι ένα ακόμη ζήτημα που επί πέντε χρόνια αράχνιαζε στα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μιλούμε γι’ αυτούς οι οποίοι θανάτωσαν τα ζώα τους και πήγαν τα κεφάλια και τα σχετικά παραστατικά στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποια στιγμή όλα αυτά χάθηκαν και επειδή δεν υπήρχαν τα παραστατικά, δεν δίνονταν οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι. Επί πέντε χρόνια δεν βρέθηκε λύση.

Μετά τις εκλογές κατατέθηκε εν είδει τροπολογίας από την αξιωματική αντιπολίτευση μία ρύθμιση και στη συνέχεια, όταν η Κυβέρνηση, η νυν ηγεσία έφερε αυτήν την ρύθμιση, η αντιπολίτευση, μας εγκαλεί, ότι είναι το ίδιο και το αυτό κείμενο. Βεβαίως και είναι το ίδιο κείμενο, γιατί είναι ένα κείμενο που συνέταξε η υπηρεσία και η υπηρεσία το είχε δώσει και προεκλογικά προφανώς στην προηγούμενη ηγεσία, αλλά δεν τόλμησε να το φέρει προς επίλυση.

Εγώ, χαιρετίζω τη ρύθμιση, αλλά θα παρακαλούσα τους υφυπουργούς που είναι σήμερα στη συνεδρίαση, να δουν την καταβολή αυτή εντόκως, όχι γιατί είναι σημαντικά τα ποσά, αλλά γιατί στέλνουμε ένα μήνυμα σοβαρότητος, ότι το κράτος όταν οφείλει και καθυστερεί να αποδώσει τα οφειλόμενα στους πολίτες, το πράττει εντόκως».

Τέλος με αφορμή τη ρύθμιση των λεπτομερειών για την εκτέλεση των προγραμμάτων συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων μέσω των Περιφερειών, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «η πρώτη Υπουργική Απόφαση που πιλοτικά έθετε το ζήτημα της συλλογής και της καύσης νεκρών ζώων, φέρει την υπογραφή μου ως Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης».

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικές τις ρυθμίσεις για το μέλι και για τον εκσυγχρονισμό του Μελισσοκομικού Μητρώου», όπως επίσης και «την καθιέρωση ισοζυγίου στα αυγά, γιατί δυστυχώς και εκεί παρατηρούνται φαινόμενα ελληνοποιήσεων«.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts