Μάκης-Βορίδης

Την καταβολή αποζημιώσεων για τους παραγωγούς που θα πληγούν από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, αλλά και την προστασία των μακεδονικών προϊόντων δια της νομικής οδού προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Στον αγροτικό τομέα, στην έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και την υπόθεση Novartis, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης εξέφρασε φόβους για νέο κύμα προσφυγικών ροών μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis επέμεινε στην αρχική του εκτίμηση ότι δεν θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, ενώ σχετικά με τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς δήλωσε ότι «η μη δυνατότητα δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού είναι και αντισυνταγματική και προσβλητική, αλλά και ταξική, καθώς αδικεί όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση να ταξιδέψουν και να ψηφίσουν στην πατρίδα».

Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για την είσοδό τους στον αγροτικό τομέα, ενώ ανακοινώνει τους βασικούς άξονες της νέας ΚΑΠ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη

Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες και πότε υπολογίζετε ότι θα γίνει και η εξόφληση μαζί με το «πρασίνισμα»;

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πριν από την εθνική μας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου να έχει πιστωθεί και να είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος που ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή θα αφορά και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων για όσες αιτήσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από κει και μετά υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους (τέλος Δεκεμβρίου) θα καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο 25%-30% της βασικής ενίσχυσης, καθώς και το πριμ για το λεγόμενο «πρασίνισμα», το οποίο και δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους.

Η εξαίρεση της ελιάς και του ελαιολάδου από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ ήταν σίγουρα μια νίκη της κυβέρνησης. Ωστόσο, το πλήγμα για το βιομηχανικό ροδάκινο, αλλά και τη φέτα, είναι μεγάλο. Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου για να μετριάσετε τις απώλειες στο αγροτικό εισόδημα;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να δούμε αν τελικά οι κυρώσεις αυτές εφαρμοστούν. Πέραν αυτού, έχω σκεφθεί μια σειρά από κινήσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου. Οι αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς που πλήττονται αποτελούν μια προσέγγιση του θέματος. Οχι τη μοναδική. Εξάλλου, περιμένουμε μια απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στον οποίο έχει προσφύγει η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον των ΗΠΑ. Αρα, εκεί υπάρχει κάτι που μπορεί μεν, από τη μία, να επέτρεψε στον κ. Τραμπ να επιβάλει δασμούς, αλλά μπορεί, από την άλλη, να επιτρέψει εξίσου και στην Ε.Ε. να επιβάλει δασμούς, άρα μπορεί να μπούμε, έτσι, σε μια λογική συμψηφισμών. Να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που εξαιρέθηκε από τους δασμούς στις ελιές και αυτό είναι, αναμφισβήτητα, μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής μας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι όταν, με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, συναντήθηκα με τον Αμερικανό πρέσβη, κ. Pyatt, και του έθεσα ο ίδιος το θέμα της εξαίρεσης του ελαιολάδου και των ελιών από τους δασμούς εξεπλάγην, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση ζητούσε κάτι τέτοιο όπως μου είπε. Το ίδιο, λοιπόν, σκοπεύω να πράξω και για τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα και για τη φέτα σε επόμενο κύκλο επαφών.

Στο θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ έχετε πει ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ πολλές ζημιές δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό. Δεδομένου ότι εδώ και χρόνια αναμένεται η περιβόητη αναλογιστική μελέτη, όμως καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να την εκπονήσει, εσείς είστε αποφασισμένος να την προχωρήσετε; Και από εκεί και πέρα, πώς σκέφτεστε να βάλετε στο παιχνίδι και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες;

Είναι αλήθεια ότι ο ΕΛΓΑ είναι ένας Οργανισμός με πλήθος χρόνιων προβλημάτων, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια εμφανίζεται διαδοχικά ελλειμματικός. Ολα αυτά απαιτούν έναν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και όχι λύσεις εμβαλωματικές, προκειμένου και οι αγρότες να απολαμβάνουν στο έπακρον τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα και η αγροτική παραγωγή να προστατεύεται και ο Κρατικός Προϋπολογισμός να μην επιβαρύνεται. Οταν περιμένουμε από τους αγρότες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό καταβάλλοντας το ασφάλιστρο, πρέπει και ο ΕΛΓΑ να εμφανίζεται το ίδιο συνεπής απέναντί τους. Η είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης στον χώρο αυτόν δεν είναι κάτι εύκολο και αυτό το μαρτυρά και η μεγάλη αναμονή στην ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης, την οποία δεν κατόρθωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν ωφελεί όμως κανέναν το να «κλοτσάμε το τενεκεδάκι» για να περνάει ο καιρός και να μετακυλίεται το πρόβλημα στους επόμενους. Το ζητούμενο είναι να δοθεί λύση. Μια λύση που να βελτιώνει το πλαίσιο ασφάλισης της παραγωγής χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω το κόστος για τους αγρότες. Εχω ήδη κάνει μια πρώτη σειρά επαφών με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Μελετάμε τις δυνατότητες για να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εις όφελος των παραγωγών.

Ανεξαρτήτως των διαμειφθέντων στις συναντήσεις της Παρασκευής, με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει την ψυχρή αριθμητική σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να επιτύχει τον στόχο των 200 βουλευτών, ώστε να περάσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στην καθιέρωση της ψήφου των ομογενών, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση;

Η Νέα Δημοκρατία και αυτή η κυβέρνηση κινούνται στον άξονα του ρεαλισμού και της λογικής. Η εξασφάλιση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την ψήφιση του εκλογικού νόμου, της ψήφου των ομογενών και τη συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος απευθύνεται προς όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Ηδη συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού κινούμενος υπό το απλό σκεπτικό ότι όλοι θα αποδεχθούν τη βασική δημοκρατική και συνταγματική αρχή ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν μπορούν να γίνουν διακρίσεις εις βάρος κανενός. Με το νομοσχέδιο που καταρτίζουμε δεν επηρεάζεται ούτε το εκλογικό σώμα ούτε και οι προϋποθέσεις χορήγησης ιθαγένειας. Η μη δυνατότητα δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού είναι και αντισυνταγματική και προσβλητική, αλλά και ταξική, καθώς αδικεί όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση να ταξιδέψουν και να ψηφίσουν στην πατρίδα.

Στον ίδιο άξονα της λογικής και των ρεαλιστικών πολιτικών επιχειρημάτων μακριά από μικροπολιτικές και τυχοδιωκτικές επιδιώξεις θα λάβει χώρα και ο διάλογος για την εξασφάλιση ευρείας συναίνεσης και για τα δύο άλλα θέματα. Ο καιρός γαρ εγγύς.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο agrotes.eu

Recommended Posts