Μάκης-Βορίδης

Τη σαφή διαβεβαίωση της Κυβέρνησης ότι η αποφασιστική υπεράσπιση των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει και της νέας ΚΑΠ θεωρείται δεδομένη, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου.

Με βάση τα όσα αναφέρει στο ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης (σ.σ.: αφορά τη θέση χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας να λάβουν αυξημένες ενισχύσεις μειώνοντας τις αντίστοιχες ελληνικές αλλά και άλλων χωρών), ο κ. Βορίδης τόνισε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του ιδίου να μην αλλάξουν τα μέχρι σήμερα ευνοϊκά, για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, δεδομένα. Πρόσθεσε δε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «αυτό δεν είναι γόνιμο πεδίο αντιπαραθέσεων»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε σαφές ότι η ελληνική θέση – και θέση και άλλων χωρών-μελών της ΕΕ – οικοδομείται πάνω στο επιχείρημα ότι κριτήριο για την εξίσωση των ενισχύσεων δεν μπορεί να είναι το στρεμματικό (ανά εκτάριο) αλλά αυτό της αγροτικής εκμετάλλευσης: «Δηλαδή να δούμε πόσα χρήματα λαμβάνει το κάθε νοικοκυριό, η κάθε αγροτική εκμετάλλευση, η κάθε φάρμα», ανέφερε.

Στην ελληνική προσπάθεια να τεθεί αυτό ως κριτήριο η Ελλάδα έχει πολλούς συμμάχους, συμπλήρωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας με έμφαση ότι «σε αυτά τα τρία Συμβούλια Υπουργών στα οποία έχω συμμετάσχει (σ.σ.: Βρυξελλών, Ελσίνκι και Λουξεμβούργου), δεν έχει υπάρξει κάποια διαφοροποίηση της θέσης της Επιτροπής».

Υπογράμμισε δε και την ελληνική θέση που υπάρχει σε διατυπωμένο νομικό κείμενο σύμφωνα με την οποία «δεν θα υπάρξει περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agronews.gr

Recommended Posts