γαλα

Σκληρές διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή την εποχή για να «κλείσουν» συμφωνίες οι κτηνοτρόφοι με τους γαλακτοβιομήχανους για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.

Ζήτηση αυτή την εποχή για αγορά ποιοτικού γάλακτος, απαραίτητο για την τυροκόμιση είναι μεγάλη αλλά και οι πιέσεις των γαλακτοβιομηχανιών ασφυκτικές για να κλείσουν συμβόλαια και να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες.

Επίσης οι αναγγελίες και μόνο του ΥπΑΑΤ για πάταξη από την πολιτεία των ελληνοποιήσεων του γάλακτος, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια έντονη δυναμική στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος. Οι «εισαγωγείς» άρχισαν να νιώθουν ανασφάλεια.

Στα 95 λεπτά το κιλό προσπαθούν οι κτηνοτρόφοι να πουλήσουν το γάλα τους

Αυτή την εποχή οι γαλακτοβιομηχανίες προσπαθούν να κλείσουν συμβόλαια για τη νέα χρονιά με τιμές γύρω στα 80 έως 90 λεπτά το κιλό (την περσινή περίοδο έδιναν 63- 80 λεπτά). Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι λένε ότι δεν υπογράφουν αν η τιμή δεν φτάσει στα 95 λεπτά το κιλό. Είναι τόσο βαρύ το κλίμα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και να παίρνουν τις παγολεκάνες από τους παραγωγούς.

Εξαίρεση στην αγορά αποτελεί η τιμή του πρόβειου γάλακτος που δίνει ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, που φτάνει τα 1,07 ευρώ, μακράν η καλύτερη τιμή πανελλαδικά. Ο κ. Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, δηλώνει ότι: «Τα τελευταία χρόνια ο κτηνοτροφικός κλάδος παλεύει να επιβιώσει, βλέποντας την κατάρρευση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλατος. Οι τιμές που δόθηκαν πέρυσι οδήγησαν στην κατάρρευση του κλάδου, την έλλειψη ρευστότητας.

Ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου και των «φημών» περί αύξησης της τιμής, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εξαπατηθούν αλλά και να μην υποκύψουν σε πρακτικές εκφοβισμού. Με αποφασιστικότητα και συσπείρωση ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει να δράσει ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές, να ανταμειφθεί ο κόπος του και να διατηρήσει το βιός του».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, «εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε τιμή κάτω από 95 λεπτά το κιλό. Οι περισσότεροι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε σκληρή στάση. Κάποιοι μας ανακοίνωσαν ότι δίνουν τιμή σε αυτά τα επίπεδα αλλά βάζουν όρια για λιποπρωτείνες που είναι «εξωπραγματικά» για να τα πιάσει ένας απλός κτηνοτρόφος αλλά αφορούν βελτιωμένες ξένες φυλές. Εμείς μέχρι τέλος του μήνα θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εκτιμώ ότι ένα μικρό ποσοστό (περίπου 10%) λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει κλείσει συμφωνίες με ανοιχτή τιμή».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης Λιούρης, κτηνοτρόφος από την Ήπειρο, μας τόνισε ότι «αυτή την στιγμή οι γαλακτοβιομήχανοι δίνουν τιμές στα 80 με 85 λεπτά το κιλό. Με το κόστος παραγωγής να είναι τόσο υψηλό θα πρέπει η τιμή του κιλού του γάλακτος στον παραγωγό να κυμανθεί πάνω από 1 ευρώ για να μπορεί να είναι βιώσιμη η εκτροφή. Εκτιμώ ότι αν λειτουργούσαν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είχαμε μεγάλη αύξηση της τιμής παραγωγού».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο agrotes.eu

Recommended Posts