Χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο το βάθος της πτώσης, η αγορά σκληρού σίτου στην Ιταλία, έπειτα από μια ανοδική αντίδραση και σταθεροποίηση των τιμών στην περιοχή των 430 ευρώ ο τόνος τις προηγούμενες εβδομάδες, κατέγραψε νέες απώλειες στη συνεδρίαση της Φότζια την Τετάρτη 15 Μαρτίου, σε μια εξέλιξη που έρχεται να υπερτονίσει τα σενάρια που θέλουν τον αλωνισμό του 2023 να γίνεται εν μέσω εμπορικών πιέσεων.

 

Αν και οι απώλειες ήταν της τάξης των 5 ευρώ ο τόνος, μαρτυρούν μια αδυναμία σταθεροποίησης της αγοράς κοντά στην περιοχή των 450 ευρώ ο τόνος και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ιστορικά οι τιμές σκληρού σίτου διατηρούνται στα υψηλά της εκάστοτε σεζόν, καθώς ακόμα ο αλωνισμός της επόμενης απέχει μερικούς μήνες. Πλέον η Γαλλία, εκτός και αν ακολουθήσει τα επόμενα 24ωρα διόρθωση των τιμών και εκεί, διαμορφώνει υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την Ιταλία, με τις φορτώσεις στο λιμάνι Λα Ροσέλ της δυτικής Γαλλίας, που βρέχεται από τον Ατλαντικό, να γίνονται με τιμή βάσης στα 430 ευρώ ο τόνος.

Όπως έγραφε η Agrenda το περασμένο Σάββατο, το γενικό αίσθηµα στην αγορά, θέλει πάντως τις τιµές να χωρούν µια µικρή ακόµα διόρθωση, σε περίπτωση που οι παραγωγές σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και µετέπειτα Καναδά, αποδειχθούν ικανοποιητικές. Μένει τώρα να φανεί πού θα μπουν τα όρια της αγοράς στην πτώση, δεδομένης και της καλλιεργητικής δαπάνης, η οποία ήταν υψηλότερη το περασμένο φθινόπωρο συγκριτικά με την σπορά του 2021.

Από εδώ και πέρα, τον τόνο στην αγορά θα δώσουν οι επιλογές σποράς των Καναδών, οι οποίοι ήδη από το χειμώνα έβλεπαν την υποχώρηση των τιμών στο σκληρό σιτάρι ως ένα σήμα αναζήτησης άλλων καλλιεργειών για τις σπορές που θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, με την υποχώρηση του χειμώνα.

Στην ελληνική αγορά, τα ποιοτικά σιτάρια φεύγουν ως επί το πλείστον με τιμές γύρω από τα 36 λεπτά το κιλό, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μύλων που πληρώνουν μέχρι και 38 λεπτά για παράδοση στον μύλο. Οι μέτριες ποιότητες, οι οποίες πηγαίνουν και για εξαγωγή, πληρώνονται μετά βίας 35 λεπτά το κιλό, σε μια ισορροπία που στρώνει το έδαφος για ελαφρώς χαμηλότερες τιμές το καλοκαίρι. Όπως θα περιγράψει άνθρωπος της αγοράς, «μια βροχή ρίχνει και οι τιμές πέφτουν» σε μια αποστροφή του λόγου που δείχνει πως το εμπόριο είναι έτοιμο με κάθε καλή αφορμή να πιέσει τις τιμές της νέας σοδειάς κοντά στην περιοχή των 30 λεπτών.

Στην Φότζια τώρα, τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 420-425 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 410-413 ευρώ ο τόνος.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts