«Η κυβέρνηση είναι και θα είναι παρούσα και θα δράσει άμεσα και γρήγορα και θα στηρίξει τους πληγέντες παραγωγούς μας, σε αυτήν τη μεγάλη δυσκολία που περνούν» από το καταστροφικό «χτύπημα» του «Ιανού»

ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, της κύρωσης μνημονίου συνεργασίας για τον τομέα της γεωργίας με την Αλβανία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλία, είπε πως θέλουμε «να μεταφέρουμε ένα μήνυμα στήριξης, με συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για τις πληγείσες περιοχές». Τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έδωσε ήδη εντολή να υπάρξει ειδική στήριξη του ΕΛΓΑ από το αποθεματικό. Άρα, πρόσθετα ποσά». Ανέφερε πως θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας των εκτιμήσεων και θα έχουμε τελειώσει την καταγραφή της ζημίας του ζωικού κεφαλαίου έως και την Παρασκευή. Και, επομένως, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία των αποζημιώσεων».

Ο υπουργός ανέφερε πως «θα δούμε τη δυνατότητα καταβολής, άμεσα, ενός ποσού ως μία άμεση στήριξη και μέχρι να τελειώσουν οι εκκαθαρίσεις του ΕΛΓΑ». Ο κ. Μάκης Βορίδης, αποσαφήνισε πως «τα ποσά, τα οποία απαιτείται να καταβάλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις δηλώσεις ζημίας, δεν πρόκειται να απαιτηθούν από τους παραγωγούς, αλλά αυτά θα αντιμετωπιστούν στην συνεχεία. Επομένως, χωρίς καταβολή ποσών θα γίνονται οι δηλώσεις των ζημιών». Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με την απώλεια π.χ. ζωοτροφών ή με την καταστροφή των γεωργικών μηχανημάτων, που και αυτά όπως είπε «θα τα εξετάσουμε και θα τα δούμε τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο, για να ενισχύσουμε την κάλυψη τους».

Ζημιά 300-450 χιλιάδων στρεμμάτων

Ο υπουργός ανέφερε πως «η ζημία στην Θεσσαλία είναι αρκετά μεγάλη. Μιλάμε για μια ζημιά της τάξης των 300 μέχρι 450 χιλιάδων στρεμμάτων, σε μία χρονιά που – ειδικά το βαμβάκι – πήγαινε πάρα πολύ καλά. Οι εκτιμήσεις ήταν πως εφέτος θα είχαμε μία πάρα πολύ καλή σοδειά και ένα βαμβάκι υψηλής ποιότητας». Διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα είναι παρούσα, θα δράσει άμεσα και γρήγορα και θα στηρίξει τους παραγωγούς μας, σε αυτήν τη μεγάλη δυσκολία που περνούν, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή παραγωγική διαταραχή». Επίσης, ανέφερε πως υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις υποδομές αρδευτικών δικτύων που και αυτά θα πρέπει να τα αναπληρώσουμε».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts