Mε σαφές πολιτικό πρόσημο η ομιλία του Μάκη Βορίδη για την Αγροτική Ανάπτυξη σε Εσπερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης στον Μυστρά την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, το απόγευμα.

Σε αυτό συνετέλεσε η διαδήλωση, κομμουνιστών και όχι μόνον, αγροτών, έξω από τον χώρο που επέδωσαν στον υπουργό αιτήματα.

Κατά την εκδήλωση – ομιλία εκπρόσωποι φορέων και αγροτών είχαν την ευκαιρία να ακούσουν σύντομους χαιρετισμούς από τους κ.κ. Παναγιώτη Νίκα, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό, βουλευτές Λακωνίας, Γιάννη Παναρίτη πρόεδρο Επιμελητηρίου Λακωνίας, Πέτρο Δούκα Δήμαρχο Σπάρτης και Χρήστο Κανακάκο αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Σπάρτης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, από το βήμα της Εσπερίδας απάντησε στους διαδηλωτές και εν συνεχεία αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα που αφορούν στη γεωργική παραγωγή της Λακωνίας.

Προεξόφλησε ότι η ελληνική γεωργία απευθύνεται σε μια ανοικτή αγορά που διαμορφώνει όρους και τιμές. Η καλή ή κακή τιμή δεν πιστώνεται ούτε χρεώνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μίλησε με έμφαση για τις υποδομές στο υδατικό δυναμικό της Λακωνίας και το Φράγμα Οινούντα το οποίο θα δημοπρατηθεί την Άνοιξη του 2021. Στάθηκε στην ελιά και το ελαιόλαδο σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση πέτυχε την άρση των δασμών Τράμπ για εξαγωγές ελληνικού προϊόντος στις ΗΠΑ σε αντίθεση με τον βασικό ανταγωνιστή, την Ισπανία, που αντιμετωπίζει βαρύτατους δασμούς. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης των μεταποιητών και καλύτερης οργάνωσης και ισχυροποίησής τους μέσα από ενοποιήσεις που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές στις εξαγωγές. Υπογράμμισε ότι 126 εκατ. ευρώ ενίσχυσαν φέτος την ελαιοπαραγωγή. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά για το ελληνικό κατσικίσιο γάλα και από τη Κίνα για την Λακωνική κτηνοτροφία.Τόνισε ότι η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε ποινικές κυρώσεις για να προστατεύσει τα προϊόντα ΠΟΠ και διατύπωσε την διαπίστωσή του ότι η πανδημία κατέδειξε ότι ο Τουριστικός κλάδος σε μεγάλο βαθμό προτιμά εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα και όχι ελληνικά, κάτι που πρέπει να απασχολήσει την χώρα στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης και εμπειρίας με επίκεντρο την ελληνική παραγωγή. Με νόημα ανέφερε ότι η νέα ΚΑΠ υπαγορεύει πλέον Γεωργία απαλλαγμένη από την φυτοπροστασία και τα φυτοφάρμακα και κτηνοτροφία χωρίς αντιβιοτικά και υπενθύμισε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό της βιολογική γεωργία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη υιοθέτησης ψηφιακής τεχνολογίας στο χωράφι και στην στοχευμένη άρδευση. Με την συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές οδηγίες θα είναι εφικτή η δέσμευση και απόδοση επενδύσεων και πόρων στον πρωτογενή τομέα. Επεσήμανε επίσης ότι ο νέος νόμος για τους Συνεταιρισμούς ήδη αποδίδει νέα σχήματα ανά την Ελλάδα και κατέληξε ότι το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής στην χώρα θα είναι λαμπρό.

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Τον υπουργό συνόδευε στην Σπάρτη ο Λάκωνας γ.γ. του Υπουργείου κ Γιώργος Στρατάκος.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτοκτηνοτρόφων της Λακωνίας

Με αφορμή την παρουσία του υπουργού ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας προχώρησε σε κινητοποιήσεις, συνεπικουρούμενους και από άλλους φορείς, με διαδήλωση στον Μυστρά και ηχηρή προσέγγιση του χώρου όπου θα μιλούσε ο υπουργός.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts