Ειδήσεις έβγαλε η συνάντηση στο ΥπΑΑΤ του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από ανακοίνωση του βουλευτή και προς επιβεβαίωση όσων έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος (δείτε πατώντας εδώ και εδώ), αναζητείται λύση για ενίσχυση των παραγωγών Καλαμών, που περνούν δύσκολες ημέρες, μέσω του ΠΑΑ, δηλαδή του 7χίλιαρου.

Λεπτομέρειες σε σχέση με τη λύση αυτή δεν δόθηκαν, ωστόσο το πιθανότερο είναι τελικά να δοθεί ενίσχυση βάσει των δηλωθέντων στο ΟΣΔΕ στους παραγωγούς, όπως ακριβώς και με τα υπόλοιπα προϊόντα των πληγέντων από τον κορονοϊό κλάδων (αιγοπρόβατα, σπαράγγια, άνθη, λαϊκές κ.λπ.).

Παράλληλα και πάλι σύμφωνα με όσα είχαμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες, από την συνάντηση προέκυψε ότι ξεκόλλησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η διαδικασία για το τετράευρω των αιγοπροβατοτρόφων και αναμένεται να υπογραφεί η ΚΥΑ από το ΥπΑΑΤ και να εκκινήσουν οι αιτήσεις των παραγωγών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας έχει ως εξής:

Το τεράστιο πρόβλημα με την ελιά Καλαμών που τείνει να αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τον νομό Αιτωλ/νίας, αλλά και τα προβλήματα που αφορούν γεωργία και κτηνοτροφία, έθεσε ο Βουλευτής και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γιώργος Βαρεμένος στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ως προς τη συζητούμενη απόσυρση αποθηκευμένων ελιών με τιμή περίπου 0,40 ευρώ το κιλό, που αποτελεί παρηγοριά στον άρρωστο μάλλον δεν προκρίνεται από το υπουργείο και αναζητείται μια παρόμοια λύση μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Εδώ τίθεται το θέμα τι θα γίνει με όσους πούλησαν στην τιμή ή και κάτω από την τιμή του κόστους.

Στο αίτημα για αύξηση του κονδυλίου για τη δακοκτονία, η άποψη του υπουργείου είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και ότι η κατανομή του είναι θέμα της περιφέρειας.

Τέθηκε και το θέμα της δακοκτονίας

Ο κ. Βαρεμένος έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης όσων πληρούν τα κριτήρια για τα σχέδια βελτίωσης και μένουν απ’ έξω λόγω έλλειψης κονδυλίων. Κάτι τέτοιο, όπως προέκυψε από τη συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει, εκτός και αν μείνουν απ’ έξω, κάποιοι απ’ όσους έχουν περιληφθεί στην χρηματοδότηση.

Το περίφημο τετράευρο ανά μάνα για τις ζημιές στα αμνοερίφια το Πάσχα, που είχε σιτέψει στα συρτάρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπογράφτηκε από αυτό και κτηνοτρόφοι καλούνται να μοιραστούν τα διατεθέντα χρήματα (31 εκατ. ευρώ) έστω και αν αυτά μπορεί να είναι λιγότερα από 4 ευρώ ανά μάνα και όχι κατά κεφαλήν στο κοπάδι.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr/

Recommended Posts