Τι δήλωσε στη Βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας για την τροπολογία του ΕΛΓΑ.
«Είναι εμφανές ότι ο αγρότης έχει στο πλευρό του το κράτος, μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν αναμασά υποσχέσεις, αλλά σέβεται στο έπακρο τον κόπο του και τον βοηθά έμπρακτα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να ξεπεράσει τη συμφορά που του έλαχε. Επειδή, ωστόσο, ο χειμώνας είναι μπροστά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού». Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την αγόρευσή του στη Βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας για την τροπολογία του ΕΛΓΑ, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Ιανό.
Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα Φάρσαλα έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους και για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν είναι αναγκαία η υπερψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δοθούν για πρώτη φορά προκαταβολές των αποζημιώσεων μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους –θέλω να πιστεύω ότι θα δοθούν νωρίτερα, εντός του Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί- και να απαλλαγούν από τα εκτιμητικά τέλη, που αγγίζουν τις 800 χιλιάδες ευρώ».
Επιπλέον 10 εκ. ευρώ
Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική» τη διάταξη για αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής, που «αντικατοπτρίζει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για γρηγορότερη επούλωση των πληγών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας. Στην πράξη, αυτό, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μεταφράζεται σε επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι «τόσο η καθιέρωση προκαταβολής όσο και η αποζημίωση στο 100% θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά ως μόνιμες μεταρρυθμίσεις του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας στο πλαίσιο της κοστολογικής μελέτης που πραγματοποιείται για λογαριασμό του ΕΛΓΑ».
Ζημιές σε εξοπλισμό
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «οι καταστροφές από τον Ιανό έχουν δημιουργήσει στους πληττόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους έκτακτα έξοδα και σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν άμεσα. Οι ζημιές είναι μεγάλες σε εξοπλισμό και μηχανήματα, (σε τρακτέρ, γεωτρήσεις, αντλίες, φορτηγά κ.α.) τα οποία δεν εντάσσονται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία στις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ -Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Αυτά, όμως, είναι άκρως απαραίτητα για να συνεχιστεί η παραγωγή και έχουν δηλωθεί σε ξεχωριστό πεδίο στις αιτήσεις που έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες.
Το άρθρο 4 μιλά για δυνατότητα επιχορήγησης, “δύναται να παρέχεται επιχορήγηση” μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων, εμπορικών καταστημάτων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλων επιχειρήσεων, παραπέμποντας σε ΚΥΑ. Θα πρέπει, όμως, να διευκρινιστούν το ταχύτερο οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των μέσων παραγωγής.
Και μια και μιλάμε για ΠΣΕΑ, επειδή υπάρχουν ερωτήματα για το ακατάσχετο των ενισχύσεων, θα παρακαλούσα να υπάρξουν διευκρινήσεις αν η ρύθμιση στο άρθρο 4 για το ακατάσχετο των επιχορηγήσεων αφορά και τις ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ στο πάγιο κεφάλαιο».
Συγκομιδή με “λανάρες”
Ο κυβερνητικός βουλευτής επικαλούμενος μαρτυρίες παραγωγών από τα Φάρσαλα επισήμανε ότι «στα χωράφια που πλημμύρισαν, άλλα η παραγωγή δεν καταστράφηκε 100%, η ποιότητα του βαμβακιού είναι σαφώς υποβαθμισμένη, πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο για όσους κάνουν σποροπαραγωγή βάμβακος που απαιτεί αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει καμία πρόνοια γι αυτή την περίπτωση, αφού δεν υπάρχει ειδική κατηγορία ασφάλισης για τα σπορόκεντρα.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν βαμβακοπαραγωγοί από τα χωριά των Φαρσάλων με υποβαθμισμένης ποιότητας βαμβάκια, κατά την επίσκεψη των εκτιμητών του ΕΛΓΑ τους προτάθηκε να συγκομίσουν με “λανάρα”, όπως είναι γνωστές στον κάμπο οι μηχανές απογύμνωσης του βάμβακος, stripper. Όμως, έτσι, φοβούνται μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω του υψηλού ποσοστού ξένης ύλης στο βαμβάκι που θα παραδοθεί. Καλό είναι να υπάρξει και για αυτό μια ξεκάθαρη απάντηση, για να ξέρουν τι να κάνουν οι αγρότες».
Κουμπαρά στο ΠΑΑ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επικρότησε τη ρύθμιση για το προσωπικό του ΕΛΓΑ και των φορέων που επιφορτίστηκαν με το έργο της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών. Όπως είπε «η προσπάθειά τους, εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω από την επαρχία Φαρσάλων, είναι πράγματι εργώδης».
Και κατέληξε σημειώνοντας με έμφαση ότι «τα προβλήματα από τον Ιανό είναι περισσότερα εξ όσων φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Η συχνότητα και το μέγεθος των έντονων κλιματικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια, επιβάλει να προβλέψουμε ένα “μαξιλάρι”, έναν “κουμπαρά”, για να ανακουφίζουμε αμεσότερα τους πληγέντες, μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr