ardreftiko

Τη σημασία της ορθολογικής χρήσης των υδάτινων πόρων για τη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και την ανάγκη εφαρμογής κοινής στρατηγικής –κυρίως για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης–, που το αρδευτικό πρόβλημα είναι πιο έντονο, υπογράμμισαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στο πρόσφατο άτυπο συμβούλιο στη Μάλτα, με θέμα την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους υπόλοιπους εκπροσώπους κινήθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα και δήλωσε πως «η κλιματική αλλαγή και οι υδάτινοι πόροι αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη γεωργία του σήμερα, αλλά και του αύριο». Πρόσθεσε, δε, πως «το νερό, ως βασικός περιβαλλοντικός πόρος, πρέπει να παραδοθεί στις επόμενες γενιές στην ίδια ή σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που παραλάβαμε. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι προσπάθειές μας πρέπει να οδηγήσουν σε πολιτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων».

Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα τελευταία χρόνια, οξύνουν και άλλο το αρδευτικό πρόβλημα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, οι γεωτρήσεις που στερεύουν, οι διαρροές και τα απαρχαιωμένα δίκτυα άρδευσης θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας, που απορροφά το 85% της συνολικής κατανάλωσης νερού, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλες χώρες με παρόμοιες συνθήκες.

Ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων

Ο περιορισμός της χρήσης υδάτινων πόρων στην καλλιέργεια σίγουρα δεν αποτελεί λύση, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για την αγροτική παραγωγή και εν συνεχεία για τη βιομηχανία τροφίμων. Η ορθολογική χρήση για μία βιώσιμη αξιοποίηση των υδάτων θα μπορούσε να δώσει την απάντηση, αλλά και να συνεισφέρει «σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις επόμενες δεκαετίες οι συνεταιρισμοί και οι αγρότες της ΕΕ: την ανάγκη αύξησης της παραγωγής τροφίμων ‘‘παλεύοντας’’ με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στη Μάλτα ο πρόεδρος της Cogeca, Tόμας Μάγκνουσον.

Σύμφωνα με στοιχεία του FAO και του ΟΟΣΑ, τρεις είναι οι βασικές πρακτικές ορθολογικής χρήσης των υδάτινων πόρων: α) Η επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (πρακτική που ακολουθούν η Κύπρος και η Ισπανία και καλύπτουν το 25% των αρδευτικών αναγκών τους με νερό που έχει καθαριστεί και επαναχρησιμοποιηθεί). β) Η βελτίωση των πρακτικών άρδευσης, ώστε να μειωθούν οι απώλειες (αντικατάσταση ανοιχτών δικτύων άρδευσης με κλειστά δίκτυα που μηδενίζουν τις απώλειες υδάτων). γ) Η επιλογή καλλιεργειών με μικρότερη ανάγκη άρδευσης. Οι πρακτικές αυτές μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αγροτική παραγωγή και να εξαλείψουν μελλοντικούς κινδύνους στην παραγωγή τροφίμων.

Καινοτόμες λύσεις για το αρδευτικό πρόβλημα

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο ypaithros.gr

Recommended Posts