Σε Πέλλα και Ημαθία, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κτήματα της χώρας η συγκομιδή προχωρά.

Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι οι μειωμένες αποδόσεις λόγω των παγετών της άνοιξης, η δε τιμή φθάνει ως τα 35 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας και καλλιεργητής λωτού ποικιλίας Jiro εδώ και πολλά έτη λέει στον ΑγροΤύπο, ότι «προχωρά η συγκομιδή του λωτού στην περιοχή μας. Οι τιμές κυμαίνονται φέτος στα 30 με 35 λεπτά το κιλό και σε γενικές γραμμές υπάρχει ζήτηση.

Το δικό μας τον λωτό αγοράζει συγκεκριμένος έμπορος και μετά καταλήγει στα Lidl, όπου σήμερα πωλείται προς 2,29 ευρώ το κιλό.

Ο όγκος παραγωγής δεν ήταν πολύ μεγάλος και ανάλογα το κτήμα, υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις.

Σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις στον λωτό κυμαίνονται γύρω στους 3 τόνους ανά στρέμμα, το δε προϊόν ως καλλιέργεια δεν έχει και τεράστιες απαιτήσεις.

Ο λωτός είναι μια καλή εναλλακτική, ώστε ο παραγωγός να αποκομίζει εισόδημα και το φθινόπωρο, όταν δηλαδή έχουν τελειώσει και μαζευτεί τα άλλα πυρηνόκαρπα. Λωτοί κυρίως καλλιεργούνται σε Ημαθία, Πέλλα, Δράμα, αλλά και νοτιότερα, όπως στο Αγρίνιο για παράδειγμα. Σε σχέση με τις ποικιλίες κυριαρχεί η Jiro στην χώρα μας στα στρέμματα, αλλά τελευταία βάζουν αρκετοί και την Rojo Brillante. Σημειωτέον ότι τα λωτόδεντρα είναι αιωνόβια».

«Η συγκομιδή του λωτού ποικιλίας Jiro είναι στο φουλ αυτή την περίοδο», ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος «στους λωτούς ποικιλίας Rojo Brillante η παραγωγή είναι ελάχιστη, λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης. Στα Jiro, που έχουν φέτος μεγαλύτερη παραγωγή ο αγρότης εισπράττει γύρω στα 28-35 λεπτά το κιλό και υπάρχει ζήτηση».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts