Τη λήψη μέτρων για όλους όσοι πλήττονται από την απαγόρευση λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών στη Θεσσαλία -χονδρέμπορους, λαϊκατζήδες, παραγωγούς λαϊκών και πλανόδιους μανάβηδες-

ζητά ο  βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς Λάρισας κ. Αθανάσιο Μέρα, υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι «η πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών της Θεσσαλίας από την πανδημία του κορονοϊου, μετά και τα διαπιστωμένα κρούσματα σε ρομά κατοίκους στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, αποφάσισε την απαγόρευση της λειτουργίας λαϊκών αγορών και στους τέσσερεις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως επίσης και την απαγόρευση της μετακίνησης μανάβηδων στα χωριά της Περιφέρειας για 14 ημέρες.

Η απόφαση αυτή, που κρίθηκε απαραίτητη για την αποτροπή της διασποράς του ιού και την ουσιαστική περιφρούρηση του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας, προκαλεί επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ωστόσο, η επιβολή καραντίνας στη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως και στο λιανεμπόριο από πλανόδιους μανάβηδες φρούτων και λαχανικών στα χωριά, έχει σοβαρές παρενέργειες στην επιχειρηματική δράση όσων δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο, αλλά  και στον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την αλυσίδα διανομής και εμπορίας.

Με δεδομένο ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ημερομηνία λήξης είναι εμφανές ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου θα υποστούν τεράστια ζημιά, καθώς δεν έχουν άλλον τρόπο διάθεσής τους, μιας και τα super market τα οποία θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ακολουθούν συγκεκριμένη πολιτική με μακροχρόνια συμβόλαια.

Ομοίως, βιοποριστικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι επαγγελματίες μικροπωλητές των λαϊκών αγορών, οι παραγωγοί που διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στις Λαϊκές αγορές και οι μανάβηδες που πουλούν στα χωριά και τις συνοικίες. Για όλους αυτούς, στο πλαίσιο της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα της πολιτείας».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts