Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των γεωπόνων των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην καρποφορία παρατηρείται μείωση σε ποσοστό ακόμη και 90% της αναμενόμενης ή και μηδενική σε αρκετούς οπωρώνες.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε φέτος στην ανθοφορία και καρπόδεση των καλλιεργειών αυτών, ήταν λόγω του ήπιου χειμώνα και των αυξημένων θερμοκρασιών, όπου τα δέντρα άνθισαν από Μάρτιο έως τις αρχές Απριλίου και αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με δύο τρεις όψιμους παγετούς που δέχτηκε η περιοχή τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις περιφερειακές ενότητες καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα επιτραπέζιων ποικιλιών πορτοκαλιών με κύριες ποικιλίες Navelina, Navel New hall, Lane Late κ.α. Επίσης, υπάρχουν 5000 στρέμματα περίπου μανταρινιών, διαφόρων ποικιλιών.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ο αντιπεριφερειαρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος, με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέρα Λυκουρέντζο ζητά τη  δυνατότητα κάλυψης της απώλειας παραγωγής των ζημιωθέντων καλλιεργειών εσπεριδοειδών στις Περιφερειακές Ενότητες  Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας από πρόγραμμα του ΕΛΓΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts