Το λάχανο είναι από τα φθινοπωρινά κηπευτικά που προτιμάται από τους παραγωγούς καθώς δεν είναι τόσο ευαίσθητο στις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις συγκριτικά με άλλα λαχανικά της ίδιας κατηγορίας.

Η ζήτησή του ωστόσο, όπως και στα υπόλοιπα, παραμένει σε μέτρια επίπεδα, ενώ στα αρνητικά της καλλιέργειας συνυπολογίζεται η αδυναμία εξαγωγής.

Μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Δούβα, αντιπρόεδρο του ΑΣ Καλαμάτας, ο οποίος σχολιάζει ότι «η παραγωγική περίοδος που διανύουμε είναι πολύ καλή για την καλλιέργεια του λάχανου.

Η ζήτηση είναι ίδια και για τα τρία είδη σταυρανθών (λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο), ενώ σε όγκο παραγωγής το λάχανο υπερέχει από τα υπόλοιπα δύο εξαιτίας του μεγάλου βάρους. Εμείς κάνουμε προγραμματισμό φυτεύσεων βάσει των παραγγελιών που έχουμε και οι ποσότητες ζήτησης κάθε εβδομάδα είναι σχεδόν ίδιες.

Για παράδειγμα, σε μία εβδομάδα η ζήτηση αναλογικά για τα τρία είδη είναι: 5 τόνοι λάχανο, 4 τόνοι κουνουπίδι και 1,5 τόνος μπρόκολο.

Καλλιεργητικά, αυτήν την περίοδο η παραγωγή λάχανου είναι πολύ ικανοποιητική, σε αντίθεση με τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα, τα οποία έχουν ανθίσει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα μπρόκολων και κουνουπιδιών τα οποία δεν μπορούμε να πουλήσουμε και δημιουργείται πρόβλημα ως προς τον προγραμματισμό φυτεύσεων.

Το λάχανο δεν έχει το πρόβλημα της άνθισης και είναι πιο διατηρήσιμο κατά την αποθήκευση συγκριτικά με τα άλλα δύο προϊόντα. Διαθέτουμε ψυγεία και αποθηκεύουμε τα προϊόντα μας στους 0°C. Ωστόσο η διατηρησιμότητα του μπρόκολου και του κουνουπιδιού μειώνεται σημαντικά κατά την μεταφορά και πώληση στα μαγαζιά λιανικής και σούπερ μάρκετ, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλότερες. Εξαιτίας όμως της υψηλής διατηρησιμότητας το λάχανο έχει και μικρότερη τιμή».

Ο κ. Αργύρης Μπεληγιάννης, παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών στην περιοχή του Πίσσωνα Ευβοίας, καλλιεργεί 150-200 στρέμματα λάχανου. Οι φυτεύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώθηκαν μέχρι τις 20 Αυγούστου και η παραγωγή συγκομίζεται από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Απριλίου.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια μπαίνουν υβρίδια/ποικιλίες λάχανου διαφορετικές ανάλογα με τον κύκλο ημερών, ξεκινώντας από τις μικρότερες 90 ημερών και μέχρι των 150 ημερών. Στο στρέμμα η παραγωγή λάχανου φτάνει τους 5 τόνους ενώ στα κουνουπίδια τους 2 τόνους.

Προβλήματα παγωνιάς ακόμα δεν υπάρχουν στην περιοχή. Συνήθως κάτω από 0°C επηρεάζονται δυσμενώς αυτά τα κηπευτικά. Προβλήματα υπάρχουν στα κουνουπίδια και στα μπρόκολα τα οποία έχουν ανθίσει και η διάθεσή τους αυτήν την περίοδο είναι πολύ δύσκολη στην εγχώρια αγορά.

Το πλεονέκτημα με τα λάχανα είναι ότι μπορούν να παραμείνουν στο χωράφι ασυγκόμιστα χωρίς φθορά μέχρι και μία εβδομάδα ενώ τα κουνουπίδια αν δεν συγκομιστούν κιτρινίζουν.

Τώρα υπάρχει μεγάλη προσφορά στα κουνουπίδια και στα μπρόκολα και η τιμή είναι στα 30-40 λεπτά/ το κιλό. Σε λίγο καιρό που θα υπάρχει έλλειψη θα αναγκαστούμε να κάνουμε εισαγωγές από Γαλλία και Ολλανδία για να καλύψουμε το κενό στην αγορά. Ωστόσο το συγκριτικό πλεονέκτημα ανάμεσα στο κουνουπίδι και στο λάχανο είναι ότι το κουνουπίδι έχει μεγαλύτερη τιμή και μπορεί να εξαχθεί.

Η ζήτηση εδώ και τρεις εβδομάδες είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας των μέτρων που πλέον ισχύουν στην εστίαση λόγω κορονοϊού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts