βουνα-ποταμι

Κοιλάδα του Αχελώου εκεί που οι ομορφιές της φύσης συναντούν τις δυσκολίες της ζωής.
“Είμαστε στο χείλος του γκρεμού” Κραυγή απόγνωσης από τους κτηνοτρόφους της Κοιλάδας του Αχελώου.

Ανάμεσα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσονται μεταξύ τους δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη.

Η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά χάνεται στα βάθη των αιώνων με την ύπαρξη στην περιοχή αρκετών μνημείων. Η μονή Μποτσιώτισα στη Μεγαλόχαρη που ξεκίνησαν οι επαναστάσεις του 1854 για την απελευθέρωση της Ηπείρου.

Τα πέτρινα γιοφύρια μεταξύ αυτών και η θρυλική γέφυρα Κοράκου – το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων – που γίνονται προσπάθειες για την ανακατασκευή του.
Η Μονή Σέλτσου τόπος ιερός και αθάνατος. Αιώνια κιβωτός της θυσίας των Σουλιωτών. Το 1804 300 γυναικόπαιδα έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από την Μονή. Ένα δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο και υπέρτερο ίσως.

Εδώ η ομορφιά και οι δυσκολίες πάνε μαζί. Οι κάτοικοι εναγωνίως πρασπαθούν να επιβιώσουν.
Ο Κώστας Κοσσυβάκης μαθητής στην τρίτη Γυμνασίου χρειάζεται δυόμιση ώρες για να φτάσει στο κοντινότερο σχολείο: ¨Κάνω γύρω στις δυόμιση ώρες για να πάω και δυόμιση να γυρίσω και δεν νομίζω να μπορώ να ανταγωνιστώ άλλα παιδιά που ζούν στις μεγαλουπόλεις που έχουν φροντιστήρια έχουν μεγαλύτερη άνεση και περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους¨

Ο Νίκος Ουρανός και η Ευγενία με το γιό τους Κωστή μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές και τη ζωή στην Αθήνα επέστρεψαν στην επαρχία για να γίνουν νέοι αγρότες. Καμιά βοήθεια από την πολιτεία αλλά κατάφεραν να πάρουν διεθνή βραβεία για την ποιότητα του βιολογικού μελιού που παράγουν.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο xiromeropress.gr

Recommended Posts