Τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης και στήριξης των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων, ζητούν με κοινή τους επιστολή ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ),

που έστειλαν στις 19 Μαρτίου, με αποδέκτες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και την υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή, στην οποία περιγράφουν παράλληλα τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν με την κατάρρευση του εισοδήματός τους, που εντείνεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρουν οι αγοροπωλησίες αμνοεριφίων έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Εκτιμούν, ότι έτσι θα συνεχίσουν μέχρι το Πάσχα και υπογραμμίζουν «ότι οι αγορές των Ιταλίας και Ισπανίας, που απορροφούσαν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών, έχουν σχεδόν κλείσει».

Οι προσφερόμενες τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων στην εσωτερική αγορά «είναι ήδη πολύ χαμηλές» τονίζουν οι δύο φορείς και εκφράζουν την ανησυχία τους ότι «μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο».

Στο πλαίσιο αυτό, ΣΕΚ και ΠΕΚ, ζητούν άμεσα να ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών γάλακτος και κρέατος και συγκεκριμένα τα παρακάτω:

-Καταβολή, άμεσα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους καθώς και των βιολογικών ενισχύσεων.

-Εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές αμνοεριφίων από τρίτες χώρες ή από χώρες της Ε.Ε.

-Διευκόλυνση των εξαγωγών αμνοεριφίων.

-Επαρκής διαθεσιμότητα κτηνιάτρων στα σφαγεία.

-Χορήγηση, άμεσα οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς για την αγορά ζωοτροφών.

-Μέτρα στήριξης των τιμών και ενίσχυσης της κατανάλωσης.

-Επιδότηση των αδιάθετων θηλυκών αμνοεριφίων με σκοπό την ανανέωση των κοπαδιών .

-Κρατική μέριμνα για την απορρόφηση αδιάθετων αμνοεριφίων από κοινωνικούς φορείς (πχ. στρατός, ευπαθείς ομάδες, άνεργοι και πρόσφυγες).

-Αναστολή πληρωμών, για ένα χρόνο, των δόσεων ρυθμισμένων χρεών, σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

-Ανάκληση αγωγών και κατασχέσεων λογαριασμών για χρέη προς τράπεζες και δημόσιο.

-Νομοθέτηση ακατάσχετου πρώτης κατοικίας και στάβλων των κτηνο-πτηνοτρόφων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agro24.gr

Recommended Posts