katsika_3

Ανατροπές συντελούνται στο κλάδο των ζωοτροφών, γεγονός που –σύμφωνα με τους ειδικούς– αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάγκη να παρέχουμε στο προσεχές μέλλον τις κατάλληλες ζωοτροφές σε περισσότερα από 40 δισ. ζωικών μονάδων, προκειμένου να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση σε κρέας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η κατανάλωση κρέατος ανά άτομο αναμένεται να αυξηθεί από 34 κιλά, που ήταν το 2015, σε 49 κιλά, έως το 2050. Ως αποτέλεσμα αυτών των εκτιμήσεων, αύξηση προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει και η ζήτηση ζωοτροφών, προκειμένου να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της ιχθυοκαλλιέργειας.

paragwghZwotrofis
Προέλευση: www.ypaithros.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ζητούμενο εδώ είναι το εάν οι βιομηχανίες παραγωγής ζωοτροφών θα ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή, ενώ υπάρχουν και αυτοί που τονίζουν πως ο αυξημένος αριθμός καταναλωτών θα καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες υποκαθιστώντας το κρέας με προϊόντα πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης.

Η πιο εφικτή λύση, όμως, φαίνεται να είναι η ανάγκη για πιο «έξυπνες» ζωοτροφές (καθώς οι ζωοτροφές αποτελούν το 50% με 70% του συνολικού κόστους παραγωγής) με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τον εμπλουτισμό τους με νέα συστατικά.

Η ιστορία και το μέλλον των ζωοτροφών

Από το 1858, που κυκλοφόρησε στο εμπόριο η πρώτη ζωοτροφή για βοοειδή, η τεχνολογία στην παραγωγή έχει εξελιχθεί, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια η σύστασή τους αλλάζει συνεχώς, ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους και των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων αλλά και αύξηση της παραγωγής.

Στα επτά δομικά στοιχεία (υδατάνθρακες, λίπη, ίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και νερό) που αποτελούν τη βασική τροφή των ζώων, σήμερα χρησιμοποιούνται τουλάχιστον άλλα 900 συστατικά φυτικής προέλευσης, στην παραγωγή μίας τεράστιας ποικιλίας νέων ειδών ζωοτροφής. Μιλώντας δε για παραγωγή, χαρακτηριστικό είναι πως στο κομμάτι των ζωοτροφών, για πρώτη φορά το 2016, αυτή υπερέβη το 1 δισ. τόνους παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικό είναι, πως σχεδόν όλες οι παραδοσιακές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ζωοτροφών τα τελευταία 60 περίπου χρόνια (κριθάρι, καλαμπόκι, κεχρί, σίκαλη, σιτάρι, ιχθυάλευρο, σόγια κ.ά) παρουσίασαν αλματώδη αύξηση.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο:  www.ypaithros.gr

Recommended Posts