Πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος επισκεφθήκαμε την φάρμα προβάτων γαλακτοπαραγωγής Παπαμιχαήλ στο Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης,  νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, τρίτη γενιά κτηνοτρόφοι.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα και Στέλιος Νίκας

Συναντήσαμε τον γνωστό ζωοτέχνη, Γιώργο Παπαμιχαήλ και συζητήσαμε για τα μυστικά της εκτροφής προβάτων, τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας αλλά και την επιτυχημένη στροφή που αποφάσισαν  να κάνουν στην μεταποίηση, δημιουργώντας μια μικρή μονάδα παραγωγής τυριών πολύ επιτυχημένων που κυκλοφορούν με την επωνυμία   «Ατόφιο».  Έτσι, όπως μας είπε, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία,  επεκτείνοντας την μικρή τυροκομική μονάδα, αφού η εξαιρετική ποιότητα των τυριών τους τα έχει κάνει περιζήτητα.

Η κτηνοτροφική μονάδα διαθέτει 400 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής, της σπουδαιότερης γαλλικής φυλής Λακόν- Lacaune, μιας από τις σημαντικότερες παγκοσμίως. Aρκεί να αναφέρουμε ότι η ποιότητα του γάλακτος είναι τόσο υψηλή, ώστε χρησιμοποιείται και για την παραγωγή του πασίγνωστου τυριού ροκφόρ. Το παραγόμενο γάλα είναι πλούσιο σε λίπος αλλά και σε πρωτεϊνη.

Τα πρόβατα σήμερα, οδεύουν προς την ξηρά περίοδο γαλακτοπαραγωγής και δίνουν 1 κιλό την ημέρα, ενώ στην γαλακτοκομική περίοδο φθάνουν 4 κιλά, την ημέρα. Τον χρόνο η κάθε προβατίνα κατά μέσο όρο δίνει 430 κιλά γάλα.

 

Διαβάστε την συνέχεια στο emvolos.gr

Recommended Posts