Νοσεί φέτος η ζήτηση για το ελληνικό βαμβάκι, καθώς οι κλώστες στην Τουρκία, το μεγαλύτερο πελάτη για το ελληνικό «λευκό χρυσό», έχουν μειώσει τις παραγγελίες τους, διότι το νήμα που παράγουν το εξάγουν κυρίως στη γερμανική αγορά, την οικονομική «κολεκτίβα» της Ευρώπης η οποία στο μεγαλύτερό της μέρος αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης.

 

Ως αποτέλεσμα, ενώ παραδοσιακά η γειτονική χώρα παίρνει τα 2/3 της ελληνικής παραγωγής εκκοκκισμένου βαμβακιού, φέτος είναι πιθανό οι αγορές της να περιοριστούν στο 1/3 του συνόλου και αυτό, γιατί, συν τοις άλλοις, έχουν μεγάλη και ποιοτική δική τους παραγωγή, αλλά και πολλά αποθέματα νήματος στα κλωστήριά τους.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να προκαλείται άγχος στους Έλληνες εκκοκκιστές, δεδομένου ότι υπάρχουν αγορές για να απορροφήσουν το ελληνικό βαμβάκι. Για παράδειγμα η Αίγυπτος έχει ανεβάσει το ρυθμό των αγορών της, ενώ σημαντικό come back έχει κάνει το Πακιστάν, μετά το κενό παραγωγής που άφησαν οι πλημμύρες στην ασιατική χώρα.

Επίσης, αναμένεται να ανακάμψει η ζήτηση και από την Άπω Ανατολή, η οποία είχε ατονήσει τα προηγούμενα χρόνια για το ελληνικό βαμβάκι, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα ναύλα των θαλάσσιων μεταφορών, τα οποία πλέον έχουν επανέλθει σε χαμηλά επίπεδα.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Γιάννης Παπαδογιάννης, αντιπρόσωπος εμπορικών οίκων, μιλώντας στις εργασίες των 5ων Μεσογειακών Δρόμων Βαμβακιού, που οργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 24 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων παραγωγών χωρών της περιοχής, της διεθνούς ένωσης βάμβακος και εκπροσώπων διεθνών οίκων μόδας και εμπορικών οίκων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης φέτος ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό βαμβάκι από άποψη ποσότητας και κυρίως ποιότητας, καθώς το 70% της σοδειάς ήταν υψηλών προδιαγραφών, ενώ ως όγκος θα φτάσει τους 305.000 τόνους σύσπορου. Τόνισε ακόμη ότι μέχρι τώρα πωλήσεις εκτιμάται πως έχουν φτάσει τους 150.000 τόνους και είναι χαμηλότερες από άλλες χρονιές τέτοια εποχή, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί η πώληση βάμβακος δεν ήταν ποτέ δύσκολη, καθώς υπάρχουν πρόθυμες αγορές να το απορροφήσουν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts