γεωργία, αγρότης, τροπολογία, φορολογία

Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις δραστικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα σκευάσματα φυτοπροστασίας συνεχώς αυστηροποιούνται, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν τα διαθέσιμα «όπλα» για την αντιμετώπιση σημαντικών εχθρών των καλλιεργειών.

Από την άλλη, οι εταιρείες προσθέτουν συνεχώς στο οπλοστάσιό τους νέες ουσίες και βιολογικά σκευάσματα προστασίας των φυτών, προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι οι δραστικές ουσίες chlorpyrifos (περιλαμβανόταν στον ΕΚ (ΕΕ) 2018/1796) και thiacloprid, για τις οποίες αποφασίστηκε ο τερματισμός της κυκλοφορίας τους εντός της Ε.Ε..

Για περίπου 40 ακόμα δραστικές και μικροοργανισμούς υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης σε εξέλιξη, από την οποία θα περιμένουμε είτε αρνητικό αποτέλεσμα, είτε θετικό αποτέλεσμα για ανανέωση άδειας. Είναι βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Agro24 ότι, για παράδειγμα, ουσίες όπως το spinosad θα λάβουν τη σχετική ανανέωση της άδειας – ήδη έχουν περάσει την πρώτη φάση, ενώ όλοι οι μικροοργανισμοί (βάκιλλοι, βακτήρια, μύκητες κ.ά.) που αποτελούν τη βάση βιολογικών σκευασμάτων, θα περάσουν επίσης με θετική αξιολόγηση.

Αναλυτικά, η «λίστα» με τις υπό αξιολόγηση δραστικές και τους μικροοργανισμούς που περιλαμβάνεται στον κανονισμό 2019/168 της Επιτροπής είναι η εξής:

  • Abamectin
  • Bacillus subtilis (Cohn 1872) στέλεχος QST 713
  • Bacillus thuringiensis υποείδος aizawai
  • Bacillus thuringiensis υποείδος israeliensis
  • Bacillus thuringiensis υποείδος kurstaki
  • Beauveria bassiana

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agro24.gr

Recommended Posts