Πληρωμή εντός 30 ημερών και αυστηρότερους όρους στις συναλλαγές εμπόρων –  προμηθευτών φέρνει η νέα κοινοτική οδηγία.Ξεπερασμένη από τα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινδυνεύει να αποδειχθεί προτού καλά καλά τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η εγχώρια νομοθεσία για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εντός 60 ημερών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε το «πάγωμα» όλων των κυρώσεων που προβλέπει ο ν. 4492/2017 έως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου, όπως σημειωνόταν στη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο, «να ολοκληρωθούν στοχευμένες τεχνικές βελτιώσεις της εφαρμογής και να αντιμετωπιστούν τυχόν καθυστερήσεις στην εμπρόθεσμη ανάρτηση των τιμολογίων». Μέχρι τότε, ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανο να έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε. Ε η νέα οδηγία για τις αθέμιτες πρακτικές, η οποία προβλέπει πληρωμή των προμηθευτών ευπαθών προϊόντων εντός 30 ημερών, διατηρώντας στις 60 ημέρες την προθεσμία για τις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών.

Προ των πυλών η νέα οδηγία

Οι νέοι κανόνες πήραν την περασμένη Τρίτη 12 Μαρτίου, με πολύ μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία (589 ψήφοι υπέρ, μεταξύ αυτών και της ελληνικής πλευράς, 72 ψήφοι κατά και 9 αποχές), το «πράσινο φως» του Ευρωκοινοβουλίου. Πλέον μένει μόνο η επίσημη έγκριση του Ευρ. Συμβουλίου για να τεθούν σε ισχύ, κάτι που, σύμφωνα με πηγές με γνώση των κοινοτικών διαδικασιών, αναμένεται να συμβεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί η οδηγία, τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο 24 μηνών για να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο. Ενώ σε κάθε περίπτωση, οι νέοι κανόνες θα πρέπει να βρίσκονται σε εφαρμογή εντός 30 μηνών από τη θέσπισή τους. Με λίγα λόγια, πριν ακόμα προλάβει να «ρολάρει» η πλατφόρμα των 60 ημερών, οι ελληνικές αρχές είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με την πρόκληση να μεταφέρουν και, εν συνεχεία, να επιβάλουν στην εγχώρια αγορά ένα ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

 

Recommended Posts