Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα παράσχει 120 εκατ. ευρώ στον μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ κατά τα επόμενα τρία χρόνια για να στηρίξει τον ουσιαστικό της ρόλο στη γεωργία και το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα ποσό αυξημένο κατά 12 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την ενίσχυση που χορηγήθηκε για την περίοδο από το 2017 έως το 2019.

Επί τους θέματος, ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας Επίτροπος της ΕΕ, Phil Hogan, δήλωσε στις 17 Ιουνίου: «Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό τμήμα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ, συμβάλλοντας στη διατήρηση θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές μας. Οι μέλισσες είναι επίσης ζωτικός παράγων για την βιωσιμότητα της γεωργίας και την υγεία του οικοσυστήματος. Για τους λόγους αυτούς χαιρετίζουμε το γεγονός πως η Κοινή Γεωργική Πολιτική, σε συνεργασία με άλλα βασικά ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία, παρέχει πλέον ισχυρότερα εργαλεία για τη στήριξη του τομέα»

.Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η στήριξη της ΕΕ, διπλασιασμένη από τις συνεισφορές των κρατών μελών, θα εφαρμοστεί στα εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα που αρχίζουν την 1η Αυγούστου 2019 και θα ισχύουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με τον τομέα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της μελισσοκομίας και την εμπορία των προϊόντων της. Τα μέτρα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, εκπαίδευση για τους μελισσοκόμους, υποστήριξη για την έναρξη μελισσοκομίας, καταπολέμηση παρασίτων που καταστρέφουν τις κυψέλες και έρευνα ή μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του μελιού.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts