Κρεμμύδια κόκκινα

Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε η αυλαία συγκομιδής του λευκού κρεμμυδιού, ενώ ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει στην αγορά το κόκκινο κρεμμύδι, σε μικρές όμως ποσότητες. Ήδη ένας μικρός αριθμός παραγωγών έχει ξεκινήσει τη συλλογή του, στην περιοχή της Θήβας.

Άλλες χρονιές, η έναρξη της συλλογής του κόκκινου κρεμμυδιού, αυτόματα σήμανε και την πτώση των τιμών στο λευκό, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, λόγω της μειωμένης παραγωγής κρεμμυδιού στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Όπως μας εξηγεί ο Σπύρος Δρίτσας, παραγωγός από την περιοχή της Θήβας, «στις αρχές Μαΐου μπαίνει στην παραγωγή και το κόκκινο κρεμμύδι, με σημαντικά όμως προβλήματα στις αποδόσεις. Οι μεγάλες βροχοπτώσεις και ο κρύος καιρός επηρέασαν την παραγωγή και όλα δείχνουν ότι οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι. Το θετικό στην εξέλιξη αυτή είναι ότι οι τιμές είναι ανεβασμένες για τους παραγωγούς και δύσκολα θα μειωθούν, ακόμα και όταν μπει το κόκκινο κρεμμύδι στην αγορά».

Στο ερώτημά μας σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί κρεμμυδιού, σε ό,τι αφορά το προϊόν τους, για να το κρατήσουν στο χωράφι, ώστε να πάρει περισσότερο βάρος ή να το διαθέσουν άμεσα στην αγορά, η απάντηση του κ. Δρίτσα ήταν σαφέστατη και λακωνική. «Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι», τόνισε.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts