sheep,πρόβατα, κτηνοτροφία

Στις 10 Νοεµβρίου 2020, κοινοποιήθηκε, µέσω του συστήµατος κοινοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ADNS, εστία Αφθώδους Πυρετού στην Τουρκία, στην περιοχή της Σμύρνης.

Επισηµαίνεται ότι ο ΑΠ είναι νόσηµα υποχρεωτικής δήλωσης που προσβάλλει όλα τα δίχηλα ζώα, σύµφωνα µε την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νοµοθεσία.

Προκειµένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήµατος στη χώρα, η ∆ιεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ εφιστά την προσοχή στις αρµόδιες Αρχές για την πραγµατοποίηση των κάτωθι ενεργειών:

Α. Οι Κτηνιατρικές Αρχές της Σάµου:

1) Ενηµέρωση όλων των κατόχων εκµεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων, καθώς και των εµπλεκοµένων στο εµπόριο και την διακίνηση αυτών (υπεύθυνων σφαγείων, εµπόρων κλπ) για τον κίνδυνο εισόδου του νοσήµατος και τις συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, για τα συµπτώµατα του νοσήµατος, καθώς και για την αναγκαιότητα τήρησης αυξηµένων µέτρων βιοπροφύλαξης στις εγκαταστάσεις τους.

2) Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων που πρόκειται να µετακινηθούν, αυξηµένη επιτήρηση των εκτροφών πέραν αυτής που πραγµατοποιείται στο πλαίσιο του Προγράµµατος TADs {επιτήρησης των τεσσάρων (4) Εξωτικών Νοσηµάτων}, εντατικοποίηση του ελέγχου των εκτροφών, καθώς και των µετακινήσεων των ζώων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται απέναντι από τα Τουρκικά παράλια.

3) Ενηµέρωση των Λιµενικών και Τελωνειακών Αρχών της Σάµου για την εντατικοποίηση των ελέγχων στους επισκέπτες από την Τουρκία, την ενηµέρωση αυτών για τους κινδύνους µεταφοράς του νοσήµατος µέσω αντικειµένων, ιµατισµού και υποδηµάτων, ιδιαίτερα εάν προϋπάρχει επαφή µε αγροτικές περιοχές και ζώα.

4) Λήψη αυξηµένων µέτρων στο λιµάνι της Σάµου αναφορικά µε την εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγµατοποιούνται στους ταξιδιώτες για την µεταφορά προϊόντων ζωικής προέλευσης και τη δηµιουργία σταθµών για την απολύµανση των υποδηµάτων τους.

Β. Οι Κτηνιατρικές Αρχές στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου απέναντι από τα Τουρκικά Παράλια: 

1) Ενηµέρωση όλων των κατόχων εκµεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων, καθώς και των εµπλεκοµένων στο εµπόριο και την διακίνηση αυτών (υπεύθυνων σφαγείων, εµπόρων κ.λ.π.) για τον κίνδυνο εισόδου του νοσήµατος και τις συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, για τα συµπτώµατα του νοσήµατος, καθώς και για την αναγκαιότητα τήρησης αυξηµένων µέτρων βιοπροφύλαξης στις εγκαταστάσεις τους.

2) Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων που πρόκειται να µετακινηθούν, αυξηµένη επιτήρηση των εκτροφών πέραν αυτής που πραγµατοποιείται στο πλαίσιο του Προγράµµατος TADs {επιτήρησης των τεσσάρων (4) Εξωτικών Νοσηµάτων}, εντατικοποίηση του ελέγχου των εκτροφών, καθώς και των µετακινήσεων των ζώων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται απέναντι από τα Τουρκικά παράλια.

3) Ενηµέρωση των Λιµενικών Αρχών για την εντατικοποίηση των ελέγχων των προϊόντων και την απολύµανση των οχηµάτων.

4) Οι κάτοικοι των νησιών που επισκέπτονται την Τουρκία και µεταβαίνουν σε αγροτικές, δασικές περιοχές ή/και σε πάρκα για λόγους επαγγελµατικούς, αναψυχής ή για κυνήγι, κατά την επιστροφή τους να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή µε τα ζώα και να µεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις τους. Εάν έχουν έρθει σε επαφή µε ζώα των ευαίσθητων στη νόσο ειδών, θα πρέπει για τουλάχιστον 15 ηµέρες µετά την επιστροφή τους, να µην έρθουν σε επαφή µε ζώα. Επισηµαίνεται ότι και οι αγριόχοιροι ανήκουν στα ευαίσθητα είδη και είναι φορείς του ιού.

5) Την απρόσκοπτη εφαρµογή του προγράµµατος TADs (επιτήρησης των τεσσάρων (4) Εξωτικών Νοσηµάτων), µεταξύ των οποίων και ο Αφθώδης Πυρετός.

Οι ιδιοκτήτες εκµεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων θα πρέπει να αυξήσουν τα µέτρα βιοπροφύλαξης στις εκτροφές τους, ώστε να µειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών, µεταξύ των οποίων είναι και ο Αφθώδης Πυρετός. Μεταξύ αυτών είναιη αποφυγή προµήθειας εργαλείων, εξοπλισµού και αντικειµένων για τις εκµεταλλεύσεις από την Τουρκία, καθώς και µην επιτρέπεται σε άτοµα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την γειτονική χώρα να εισέρχονται στις εκµεταλλεύσεις τους και να έρχονται σε επαφή µε ζώα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts