trakter_2

Κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σε όλες τις μορφές και με ανοιχτό το ενδεχόμενο μπλόκων στις εθνικές οδούς, αποφάσισαν οι αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων στη Λάρισα, την Κυριακή, σε μια προσπάθεια, να στείλουν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση, για τις ακολουθούμενες πολιτικές στον αγροτικό τομέα.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από 13 Ομοσπονδίες και από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ενώ την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπούτας τόνισε μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα «ξεκληρίζουν τους αγρότες και κάνουν τους βιομηχάνους και τους εμπόρους πλουσιότερους γι αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια σε αυτή τη πολιτική».

Σχετικά με την συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις, είπε πως η συμμετοχή είναι καλή «παρά την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και όλων αυτών που εχθρεύονται το αγροτικό κίνημα».

Σημειώνεται πάντως πως το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα ανακοινωθεί αναλυτικά σε νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στα μέσα Ιανουαρίου.

Όσο αφορά τα αιτήματα, οι αγρότες που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν, μεταξύ άλλων να υπάρξει φορολογία για κάθε πραγματικό εισόδημα, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων.

Επίσης ζητούν την κατάργηση του νόμου που αφορά το ασφαλιστικό των αγροτών και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Σχετικά με την υπόθεση του ΕΛΓΑ οι αγρότες που συσπειρώνονται στην πανελλαδική επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει το 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική και ζωική παραγωγή.

Οι αγρότες ζητούν να υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Διεκδικούν επίσης την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και να μην υπάρξει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, καθώς και να υπάρξουν έργα υποδομής για την εξασφάλιση της άρδευσης.

«Κόκκαλης και Κουρεμπές πρέπει να οδηγηθούν στα Αγροτοδικεία», λέει ο Ροντούλης

Σε δηλώσεις για το θέμα των κινητοποιήσεων προχώρησε ο Στέλιος Ροντούλης, επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών», τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Ο αγώνας για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου ξεκίνησε από τον Τύρναβο.Οι παραγωγοί μας οδηγούνται στο δρόμο των δυναμικών κινητοποιήσεων με ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία τους εμπαίζει ανενδοίαστα και με την ακολουθούμενη πολιτική της διώχνει τον αγρότη από το χωράφι και τον κτηνοτρόφο από τον στάβλο.Η αβάσταχτη φορολογία, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, οι ανέλεγκτες εισαγωγές, οι διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές και πλήθος άλλων αρνητικών παραγόντων έχουν γονατίσει τον έλληνα παραγωγό και έχουν κονιορτοποιήσει το αγροτικό εισόδημα.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agronews.gr

Recommended Posts