Από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγείς που συναλλάσσονται με την Κίνα πρέπει να περάσουν από μια δυσκίνητη και κοπιαστική διαδικασία εγγραφής. Μια πραγματική πορεία εμποδίων που ήδη εγείρει υποψίες προστατευτισμού.

Την παραμονή του κινεζικού νέου έτους, δύο διατάγματα – που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο του 2021 – καθιστούν υποχρεωτική την εγγραφή οποιουδήποτε επαγγελματία που στέλνει προϊόντα τροφίμων στην Κίνα. Ο δηλωμένος στόχος είναι η καταγραφή και ο εντοπισμός όλων των τοποθεσιών παραγωγής, προς όφελος της ασφάλειας των τροφίμων. « Αφού η Κίνα ανοίγεται στον κόσμο, προσπαθεί να είναι συνεκτική και λογική και λαμβάνει υπόψη τις επιχειρήσεις.

Κατά τη γνώμη μου, αυτή η διαδικασία στοχεύει να επαληθεύσει ότι ο αρχικός παραγωγός είναι πραγματικά αυθεντικός », δήλωσε ο Xu Gao, διευθυντής του Château La Bastide en Cru Corbières. « Απλώς πρέπει να τηρείτε τους κανόνες, οι οποίοι δεν έχουν δημιουργηθεί για να ενοχλούν τους εξαγωγείς. Η απόδειξη είναι ότι τα γαλλικά κρασιά είναι νούμερο ένα σε αξία στην Κίνα    “. Ωστόσο, ακόμη και για ένα domain υπό την κινεζική σημαία από το 2015, η διαδικασία εγγραφής -που ισχύει για πέντε χρόνια- είναι μπερδεμένη. « Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν αυτό το νέο σύστημα θα περιπλέξει τα πράγματα ή θα τα απλοποιήσει. Δεν καταλαβαίνουμε επίσης γιατί εισήχθη αυτό το μέτρο, επειδή το παλιό σύστημα, που ίσχυε για είκοσι χρόνια, λειτούργησε πολύ καλά ». Και να το αναγνωρίσουμε, «είμαστε σε μια περίοδο ασάφειας τώρα».

Μικρές πιθανότητες επιείκειας

Συμβουλεύοντας τους Γάλλους εξαγωγείς να βασίζονται στον Κινέζο εταίρο τους για να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες –ακόμα και αν είναι ο ίδιος ο εξαγωγέας που πρέπει να πραγματοποιήσει τη διαδικασία– ο Xu Gao αμφιβάλλει ότι οι κινεζικές αρχές θα επιδείξουν επιείκεια κατά τη διαδικασία εφαρμογής του μέτρου. «Κάθε τοπικό τελωνείο, με το οποίο οι Κινέζοι εισαγωγείς έχουν άμεση σχέση, έχει την ευθύνη να επιβάλει το νόμο. Αν δεν το κάνει, οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές», προειδοποιεί. Και προσθέτει: «Αυτή η αλλαγή είναι πραγματικά σημαντική και απαραίτητη για την πώληση κρασιών στην Κίνα. Εάν ένας παραγωγός ή ένας έμπορος δεν είναι εγγεγραμμένος στο κινεζικό τελωνείο, δεν θα μπορούμε να εκτελωνίσουμε τα κρασιά».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts