xartonomismata_1

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης με βάση την Ενδιάμεση Έκθεση της ΓΣΕΕ, «Η Ελληνική Οικονομία και η Απασχόληση».

 

Όπως αναφέρεται, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στο σύνολο των μη εχόντων εργασία στην Ελλάδα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από τη Σλοβακία. Το β’ τρίμηνο του 2022 το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ήταν 63,5%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης ήταν 39,8% και 41% αντίστοιχα.

Στις ηλικίες 15-29 ετών, το 15,4% ήταν εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης (NEETs), ποσοστό που αντιπροσωπεύει την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών της Ε.Ε.

Τα βασικά συμπεράσματα

• Παρά τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τους επιβραδυνόμενους ρυθμούς μεταβολής του παγκόσμιου ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική διατηρώντας το α’ εξάμηνο του 2022 υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (8% και 7,7% το α’ και β’ τρίμηνο έναντι 5,5% και 4,3% στον μέσο όρο της Ευρωζώνης αντίστοιχα). Ωστόσο, το 2023 είναι έτος σημαντικών προκλήσεων και αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, η οποία δεν διαθέτει ισχυρούς ενδογενείς μηχανισμούς που θα εξασφαλίσουν τη διατηρησιμότητα της δυναμικής της.

• Η κατανάλωση και οι εξαγωγές υπηρεσιών εξακολουθούν να είναι οι κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς το β’ τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Οι συνολικές επενδύσεις όλων των τομέων της οικονομίας διατηρούνται σχετικά σταθερές σε χαμηλό επίπεδο (12% του ΑΕΠ το α’ και το β’ τρίμηνο του 2022) και με μεγάλη απόσταση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts