τρακτέρ

Σε αντίθεση με όσα φτάνουν στο φως της δημοσιότητας, κάθε είδους συνεταιρισμοί μένουν εκτός των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού,

παρόλο που έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες από τη λήψη των πρώτων έκτακτων μέτρων.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την αρχή, όταν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση της 16ης Απριλίου 2020 (ΦΕΚ Β΄ 1457/2020) για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού η κυβέρνηση όρισε δικαιούχους τους “ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και πέντε (5) εργαζόμενους”.

Αυτόματα, λοιπόν, από εκεί και πέρα τέθηκαν εκτός μέτρων στήριξης οι συνεταιρισμοί (αγροτών, γυναικών, κοινωνικής οικονομίας κ.ά.). Βέβαια, αρχικά οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ενδιαφέρθηκαν να εντάξουν τους εργαζόμενούς τους στο λεγόμενο “800άρι”, κάτι που έγινε με τροποποίηση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως μας διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Θηραϊκών Προϊόντων, Μάρκος Καφούρος.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην πλειοψηφία τους δεν σώζονται, φυσικά, από το 800άρι που λαμβάνουν οι ατομικές επιχειρήσεις (με εργαζόμενους ή όχι), αλλά σαφώς:

α) Υπάρχουν συνεταιρισμοί 5 και 10 μελών που δεν είχαν καθόλου εισόδημα όλο αυτό το δίμηνο, οπότε ακόμα και τα 800 ευρώ συν τα επιπλέον 500 ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα η κυβέρνηση για τους επιχειρηματίες, θα ήταν ένα σημαντικό βοήθημα.

β) Όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν υποστεί απώλειες στα έσοδά τους, είτε λόγω διαταραχής των δικτύων διανομής, είτε λόγω μείωσης της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι επιθυμούν να μπουν στα γενικά μέτρα στήριξης που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στο μέτρο της “επιστρεπτέας προκαταβολής”, από το οποίο μέχρι στιγμής εξαιρούνται. Επίσης, επιθυμούν να ενταχθούν και στο πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, που έχει εξαγγείλει από τις 30 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts