agriculturalist, farmer

Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους Έλληνες αγρότες που σκοπεύουν να ενταχθούν στη νέα προκήρυξη (έτη δεσµεύσεων 2022-2024), καθώς η µεταφορά του Μέτρου θα µπορέσει να «απελευθερώσει» το ποσό ενίσχυσης αφαιρώντας τα όρια των 60 και 90 ευρώ το στρέµµα για ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες αντίστοιχα.

Παράλληλα, αφορά και όσους θέλουν να εισαχθούν στη βιοκαλλιέργεια ή τη βιολογική εκτροφή, καθώς δεν θα χρειάζεται να περιµένουν τη σχετική πρόσκληση του ΠΑΑ, αλλά ετησίως θα δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και θα εντάσσονται στο σχετικό Μέτρο που θα είναι µέρος των άµεσων ενισχύσεων. Φυσικά, η µεταφορά των Βιολογικών από το ΠΑΑ στις άµεσες ενισχύσεις είναι θέµα επιλογής των εθνικών αρχών.

Το Βέλγιο πάντως, που προγραµµατίζει αυτή τη µετάβαση, απέστειλε πρόταση για τη σχετική τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισµών, η οποία εισάγει µία «ρήτρα αναθεώρησης» του µέτρου µε στόχο να διευκολύνει δικαιούχους και διαχειριστικές αρχές. Συγκεκριµένα, στο σκεπτικό της τροποποίησης αναφέρονται τα εξής:

«Κατά την προετοιµασία της νέας ΚΑΠ, σχεδιάζουµε επί του παρόντος τα eco-schemes (σ.σ νέο πρασίνισµα). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, προέκυψε µια δυσκολία σχετικά µε τη µετάβαση µεταξύ της τρέχουσας και της νέας ΚΑΠ. Στο Βέλγιο, ορισµένα τρέχοντα µέτρα αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικής γεωργίας θα ενσωµατωθούν στον πυλώνα των άµεσων ενισχύσεων (eco-schemes) από το 2023 και όχι ως παρέµβαση στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ. Αυτές οι δεσµεύσεις σύµφωνα µε τα άρθρα 28 και 29 έχουν διάρκεια 5 ετών: για δεσµεύσεις που ξεκίνησαν το 2020, το τελευταίο έτος δέσµευσης θα λήξει το 2024.

Στην πράξη, αυτό σηµαίνει για παράδειγµα τα ακόλουθα:

Ένας αγρότης έχει δεσµευτεί για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας για 100 στρέµµατα και ξεκίνησε τις δεσµεύσεις του το 2020 (5 έτη). Το 2023, έχει 50 επιπλέον στρέµµατα βιολογικής γεωργίας. Υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί σε eco-scheme «διατήρηση της βιολογικής γεωργίας». Κατά συνέπεια, θα έχει δύο τύπους δεσµεύσεων µε (πιθανώς) διαφορετικά ποσά ενίσχυσης και διαφορετικούς όρους. Αυτό δεν προκαλεί σύγχυση µόνο στον αγρότη, αλλά επίσης σηµαίνει διοικητικό φόρτο και ένα σύνθετο σύστηµα διαχείρισης για το κράτος µέλος. Στην πράξη, θα υπάρχει ένα παράλληλο σύστηµα για τη βιολογική γεωργία (ένα για συνεχείς δεσµεύσεις και ένα ως eco-scheme).

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts