Με τροπολογίες που κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ενσωματώνονται σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και αλιείς, ενώ εγκρίνεται και ο συμψηφισμός μελλοντικών de minimis ενισχύσεων covid-19 με τις οφειλές χιλιάδων αγροτών, κτηνοτρόφων και συνεταιριστικών οργανώσεων έναντι των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσα από το πακέτο Χατζηγάκη, το δάνειο για τα δημητριακά του 2008, αλλά και παλιότερων δανείων το 1992 και το 1994 για τις ζημιές από το Τσερνόμπιλ.

 

Επίσης, με άλλη τροπολογία αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι οι δαπάνες της συνδέονται με την αντιμετώπιση των «εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών των αγαθών, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων».

Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια και στοχεύουν στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, επαγγελματικών ομάδων, όπως οι εκμεταλλευτές και οδηγοί ταξί, επιχειρήσεων, καθώς και στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα, μέσω της υλοποίησης δράσεων του Υπουργείου Αγροτική ς Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, καλύπτονται οι αυξημένες δαπάνες ενέργειας και καυσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts