Οι επιτραπέζιες ελιές που εξάγει η Ελλάδα στην Ιταλία, καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Ωστόσο ελάχιστες ελληνικές συσκευασμένες επιτραπέζιες ελιές από τη χώρα µας τοποθετούνται στα ράφια των καταστημάτων της γειτονικής χώρας. Οι περισσότερες ελληνικές ελιές εξάγονται ατυποποίητες από την χώρα μας και συσκευάζονται στην Ιταλία.

Για να κερδίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς και ελαιοπαραγωγοί από την προστιθέμενη αξία του ελληνικού προϊόντος θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια προώθησης των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών η οποία να επικεντρωθεί στην εδραίωση της αναγνωρισιμότητας τους, µε προώθηση του λογότυπου ελιές «ελληνικής προέλευσης». Αυτό κάνουν εδώ και χρόνια με επιτυχία οι Ιταλοί (Made in Italy) και αποτελεί σημαντικό στοιχείο αξιοπιστίας τους στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), κατά την περίοδο 2019/2020, η Ιταλία, με παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς ύψους 74.100 τόνων, κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ, ακολουθώντας την Ισπανία και την Ελλάδα με 500.000 και 207.000 τόνους αντίστοιχα.

Οι ποικιλίες των επιτραπέζιων ελιών που καλλιεργούνται στην ιταλική επικράτεια και αντιστοιχούν στο 70% της συνολικής παραγωγής είναι οι ακόλουθες: «Bella di Cerignola», «Nocellara del Belice», «Ascolana tenera», «Giarraffa», «Sant’ Agostino», «Santa Caterina» και «Taggiasca».

Στην ιταλική αγορά οι πιο συνηθισμένοι τύποι συσκευασιών επιτραπέζιας ελιάς είναι σακούλες κενού, πλαστικά δοχεία, φακελάκια, γυάλινα βάζα, μεταλλικά κουτιά και τελευταία σε διαφανή συσκευασία Long Life (με μέσο βάρος προϊόντος 250 γρ). Οι επεξεργασμένες ελιές, που πωλούνται συνήθως στα ψυγεία, συσκευάζονται σε πλαστικά δοχεία έτοιμα να τοποθετηθούν προς κατανάλωση στο τραπέζι. Τα μεγέθη των συσκευασιών λιανικής κυμαίνονται από 150 gr έως 1 κιλό. Οι συσκευασίες των επιτραπέζιων ελιών ιδιωτικής ετικέτας, στις οποίες οι καταναλωτές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση είναι τα μεταλλικά δοχεία των 150 γρ. που περιέχουν μαύρες απύρηνες ελιές σε άλμη.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts