καρπούζι

Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές καρπουζιού. Οι παραγωγοί έχουν αντίπαλο τον καιρό και οι πρώτες εντυπώσεις τους δεν είναι αυτές που περίμεναν. Από τη μία, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής και, από την άλλη, η μειωμένη ζήτηση, προοικονομούν μια αρκετά δύσκολη συνέχεια. Οι οψιμότερες περιοχές παρουσιάζουν μια θετικότερη εξέλιξη, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα παιχνίδια του καιρού, όχι μόνο στο χωράφι, αλλά και στην αγορά.

Τιμές και θερμοκρασίες δυσκολεύουν την παραγωγή

«Βαρομετρικό χαμηλό» στις τιμές και αβεβαιότητα στους παραγωγούς «φέρνει» η φετινή παραγωγή καρπουζιού στην Ηλεία, λόγω των συνεχών αυξομειώσεων του καιρού, που επηρεάζουν από τη μία το παραγόμενο προϊόν και από την άλλη τη ζήτησή του στο εξωτερικό.

Όπως μας εξηγεί ο παραγωγός και έμπορος καρπουζιού, Γ. Διασάκος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή εκκίνησης του καρπουζιού για τον παραγωγό ήταν 80 λεπτά το κιλό, φέτος ξεκίνησε στα 60, με πτωτική τάση, φτάνοντας μέχρι τα 40 λεπτά το κιλό. Καταλυτικό ρόλο στις χαμηλές τιμές του καρπουζιού διαδραματίζει η Ευρώπη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες καθηλώνουν τη ζήτηση του προϊόντος.

Οι μεταβολές του καιρού, ο δυνατός αέρας και οι πολλές βροχές στην περιοχή της Ηλείας επηρέασαν σημαντικά το καρπούζι, ενώ μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο στο ίδιο χωράφι να έχει γίνει η καρπόδεση και να έχει παραχθεί καρπός και σε άλλο σημείο να μην έχει γίνει. «Όλη η διαδικασία θα πάει πίσω φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο αλλοπρόσαλλος καιρός εμπόδισε την καλλιέργεια να εξελιχθεί ομαλά και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να διαπιστώσουμε το συνολικό μέγεθος του προβλήματος», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Διασάκος.

Προς τα τέλη Μαΐου η συλλογή στον κάμπο

«Μέχρι στιγμής, η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά. Σε αντίθεση με τα δέντρα που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, τα θερμοκηπιακά καρπούζια δεν επηρεάστηκαν». Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Θ. Χάιδας, από τον Μαυρόλιθο Λάρισας, μια περιοχή που μαζί με τη Γυρτώνη φημίζονται για την πρωιμότητα της παραγωγής. Θα ακολουθήσουν οι παραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ και λίγο αργότερα ο Ν. Τρικάλων.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts