Πολλοί καταναλωτές πλέον αγοράζουν ψωμί μέρα παρά μέρα ενώ άλλοι μπαίνουν στην διαδικασία να φτιάξουν το δικό τους στο σπίτι.

 

Το… «ψωμί ψωμάκι» λέμε ήδη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η τιμή του έχει πάρει για τα καλά την ανηφόρα και, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ήδη μόνο τον Αύγουστο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξήθηκε σε ποσοστό έως 20%, καθώς η φρατζόλα «άγγιξε» ακόμα και το 1,30 ευρώ.

Πολλοί καταναλωτές πλέον αγοράζουν ψωμί μέρα παρά μέρα ενώ άλλοι μπαίνουν στην διαδικασία να φτίαξουν το δικό τους στο σπίτι.

Σύμφωνα με σχετικό της ΕΡΤ, οι πρώτες ύλες των αρτοποιών για το ψωμί έχουν πάρει «φωτιά» καθώς τα 10 λίτρα ηλιέλαιου πωλούνται πλέον 33 ευρώ, το σουσάμι είναι πια στα 2,80 ευρώ και το αλεύρι 12 κιλών στα 24 ευρώ, δηλαδή η τιμή του έχει διπλασιαστεί.

Η τιμή της φρατζόλας κυμαίνεται από 0,80 έως 1,30 ευρώ, ενώ το κιλό φτάνει και ξεπερνά 3 ευρώ μιας και κυμαίνεται από 2,80 ως 3,60 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αρτοποιός, Ανδρέας Δημόπουλος, δήλωσε: «Οταν παίρναμε το ηλιέλαιο 10 ευρώ και τώρα έχει πάει 33 ευρώ, καταλαβαίνετε… Το σουσάμι από 1,60 ευρώ το κιλό πήγε στα 2,80, αντίστοιχα τα βούτυρα από 5,50 ευρώ το κιλό στα 8,50 και το αλεύρι από 12 ευρώ τα 25 κιλά πήγε στα 24 ευρώ».

Τεράστιες αυξήσεις και στην Ευρώπη

Πάντως, με την ενεργειακή κρίση να μαίνεται και το σιτάρι της Ουκρανίας να μην έχει «απεγκλωβιστεί» πλήρως από την εμπόλεμη ζώνη, τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού παρατηρούνται και στην Ευρώπη.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts