Με καλές τιµές που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και τα 2 ευρώ το κιλό ξεκίνησε η φετινή πρώιµη συγκοµιδή του ελληνικού επιτραπέζιου ροδάκινου.

 

 

Την ίδια στιγµή στην Ισπανία η παραγωγή αναµένεται µειωµένη λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν την καλλιεργητική περίοδο, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το ελληνικό προϊόν θα τύχει καλύτερης… υποδοχής στην Ευρώπη. Αν και η χρονιά εκτιµάται ότι θα είναι καλύτερη από πέρυσι, ανησυχία προκαλούν στους παραγωγούς  οι απότοµες εναλλαγές του καιρού τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, οι οποίες λόγω των βροχοπτώσεων δηµιουργούν τοπικά – µέχρι ώρας τουλάχιστον – προβλήµατα στην ποιότητα.

Στο θέµα της ποιότητας από µια εντελώς διαφορετική σκοπιά όµως, επικεντρώθηκε µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάµπας. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε φέτος «τα ποιοτικά ροδάκινα θα είναι λίγα». Ο λόγος σύµφωνα µε τον ίδιο έχει να κάνει µε την αδυναµία των παραγωγών να πραγµατοποιήσουν  καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όλες εκείνες τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Στην περιοχή του Βελβεντού η συγκοµιδή ξεκινάει τον Ιούνιο. Όπως εξηγεί ο Νίκος Κουτλιάµπας  «µέχρι στιγµής η καλλιέργεια εξελίσσεται καλά. Όσον αφορά το θέµα των τιµών δεν µπορούµε να κάνουµε προβλέψεις». Και πρόσθεσε: «στην Πελοπόννησο που έχουν ξεκινήσει να συγκοµίζουν κάποιες µικρές ποσότητες πρώιµων επιτραπέζιων ροδάκινων, οι τιµές παραγωγού είναι στα 2 ευρώ περίπου».  Για την έναρξη της συγκοµιδής στα πρώιµα ροδάκινα (ποικιλία Φρανσουά) της Πελοποννήσου µίλησε στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας. Σύµφωνα µε όσα τόνισε, οι τιµές όντως πλησιάζουν τα 2 ευρώ το κιλό, αλλά ξεκαθάρισε ότι αναµένεται να µειωθούν όταν µπουν περισσότερα ροδάκινα στην αγορά.

 

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.agronews.gr

 

 

Recommended Posts