Πρώιμη είναι φέτος η χρονιά για το καλαμπόκι με τα πρώτα θερίσματα να έχουν ξεκινήσει. Οι στρεμματικές εκτάσεις είναι ελαφρώς αυξημένες ωστόσο οι αποδόσεις είναι μέτριες εξαιτίας του καύσωνα ενώ μειωμένες είναι οι απώλειες από εχθρούς και ασθένειες.

Στην περιοχή της Ηλείας

Ο κ. Δημήτρης Σπηλιόπουλος, γεωπόνος στην ΕΑΣ Λεχαινών σχολιάζει στον ΑγροΤύπο ότι έχει ξεκινήσει η συγκομιδή καλαμποκιού σε κάποια χωράφια με καλαμπόκια μικρού βιολογικού κύκλου. «Είναι πιο πρώιμη η φετινή χρονιά και οι παραγωγές είναι λίγο ζορισμένες από τις υψηλές θερμοκρασίες, για τον λόγο αυτό η ωρίμανση των φυτών έγινε και πιο γρήγορα.

Ο κύριος όγκος συγκομιδής θα ξεκινήσει μάλλον από αρχές Σεπτεμβρίου. Επίσης, σε κάποια χωράφια όπου υπάρχει η μυκητολογική ασθένεια Φουζάριο θα έχουν σίγουρα μικρότερη παραγωγή. Όπως μας εξηγεί η ασθένεια, η οποία έχει εμφανισθεί την τελευταία 5ετία στον νομό Ηλείας, προσβάλει το στέλεχος του φυτού και όχι τον καρπό.

Η παραγόμενη ποσότητα προορίζεται για ζωοτροφές και προηγείται η διαδικασία ξήρανσης του προϊόντος σε ειδικό ξηραντήριο αμέσως μετά την συγκομιδή με σκοπό να μειωθεί η υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα και να εξυγιανθεί ο σπόρος. Το τελικό προϊόν είναι εξαιρετικής ποιότητας».

Επίσης, ο κ. Κοτόνης Πέτρος, έμπειρος παραγωγός στην περιοχή της Ηλείας από την πλευρά του επιβεβαιώνει τις μειωμένες αποδόσεις των πρώτων θερισμών. «Τα στρέμματα είναι ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα ωστόσο ο καύσωνας διήρκεσε ενάμιση μήνα και είναι λογικό η παραγωγή να μην είναι η αναμενόμενη. Ο κύριος Κοτόνης πουλάει για την ώρα στα 26 λεπτά το κιλό. Τα θερίσματα ολοκληρώνονται σε ένα μήνα και οι τιμές θα διαφοροποιηθούν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts