καλαμπόκι

Οι ανάγκες του καλαμποκιού σε νερό αυξάνονται με την ηλικία του, ξεκινώντας περίπου τρεις εβδομάδες μετά το φύτρωμα μέχρι την κρισιμότερη περίοδο, που είναι από την έναρξη της άνθισης και για δέκα μέρες μετά. Αν θα θέλαμε να βάλουμε σε σειρά σπουδαιότητας τρία ποτίσματα, κοντά στην περίοδο αυτήν, το σπουδαιότερο θα ήταν αυτό της άνθισης, το δεύτερο προ αυτής και το τρίτο μετά από αυτήν. Μετά την άνθιση, το καλαμπόκι αντέχει καλύτερα το υδατικό στρες, όμως αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξη των κόκκων και, τελικά, την απόδοση.

Ο δρόμος μέχρι το όγδοο φύλλο

Η βιολογία του καλαμποκιού και η διαχείριση των αναγκών του σε νερό και θρεπτικά, που συνδέονται με τη βιολογία του, μας καθιστά προσεκτικούς ως εξής: Για τη λίπανση, από την εμφάνιση του όγδοου φύλλου μέχρι το γέμισμα των σπόρων, δηλαδή μέχρι δύο βδομάδες περίπου μετά την εμφάνιση των νηματοειδών στύλων (μουστάκια) και για τα ποτίσματα, μέχρι πλησίον της φυσιολογικής ωρίμανσης, όταν στο σημείο που συνδέονται οι κόκκοι με τον σπάδικα εμφανίζεται το μαύρο χρώμα.

Στο στάδιο των πέντε φύλλων έχει ήδη αρχίσει η διαφοροποίηση της φόβης και 8-10 ημέρες μετά, στο όγδοο φύλλο, αρχίζει η διαμόρφωση του σπάδικα. Μπορούμε να το παρατηρήσουμε αυτό αργότερα, περίπου 40 μέρες μετά το φύτρωμα στα όψιμα υβρίδια, αν με προσοχή ξεδιπλώσουμε το στέλεχος 5-8 εκ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι αλλαγές αυτές στη βιολογία του φυτού δημιουργούν τις πρώτες απαιτήσεις για ικανοποιητική υγρασία και θρεπτικά, κυρίως αζώτου. Η άρδευση, λοιπόν, για τις ανάγκες αυτού του σταδίου, όταν η υγρασία του εδάφους είναι ανεπαρκής, καλό είναι να συνιστά και την πρώτη υδρολίπανση του καλαμποκιού, όταν το άζωτο της βασικής λίπανσης είναι λίγο.

Μέχρι αυτό το στάδιο, πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και ενδεχόμενοι ψεκασμοί με ψευδάργυρο. Το καλαμπόκι είναι ευαίσθητο στην έλλειψή του, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και περισσότερο όταν η προηγούμενη καλλιέργεια είναι απαιτητική σε ψευδάργυρο. Όπως το κρεμμύδι, η σόγια το ίδιο το καλαμπόκι κ.ά. ή όπου στη βασική του λίπανση χρησιμοποιούνται λιπάσματα με υψηλό ποσοστό φωσφόρου (18. 46.0 κ. ά.), λόγω του γνωστού ανταγωνισμού P-Zn. Από εδώ και πέρα συνεχίζεται η διαφοροποίηση των ταξιανθιών και όσο αυξάνεται η εξατμισοδιαπνοή, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός στο ζήτημα της άρδευσης-λίπανσης. Το καλαμπόκι βρίσκεται σε φάση ταχείας ανάπτυξης και χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και θρεπτικών.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts