καλαμπόκι

Η διαδικασία της σποράς είναι από τα σημαντικότερα -αν όχι το πιο σημαντικό- στάδια της καλλιέργειας. Οι μέθοδοι που θα ακολουθήσει ο παραγωγός καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής παραγωγής.Ακολουθεί ένας δεκάλογος βέλτιστων πρακτικών σποράς αραβόσιτου, που δημοσίευσε το έγκυρο FBN, αν και αντίστοιχες πρακτικές μπορούν να ισχύουν και σε άλλα είδη καλλιεργειών.

1. Θερμοκρασία στο έδαφος

Το καλαμπόκι για να φυτρώσει απαιτεί θερμοκρασία εδάφους τουλάχιστον 10 βαθμών Κελσίου. Μην ξεκινήσετε τη φύτευση, εάν η μέση θερμοκρασία εδάφους δεν φτάνει τους 10 βαθμούς, ενώ ταυτόχρονα, οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες για το επόμενο χρονικό διάστημα να είναι κατάλληλες για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στο έδαφος ή ακόμη και την αύξηση αυτής.

2.Υγρασία εδάφους

Η υγρασία είναι, επίσης, ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες βλάστησης και ομοιόμορφης εμφάνισης της καλλιέργειας. Με την τοποθέτηση των σπόρων καλαμποκιού σε επαρκή υγρασία αυξάνονται οι πιθανότητες επίτευξης βλάστησης και ομοιομορφίας στην εμφάνιση. Ακόμη, χρειάζεται προσοχή και σε περιόδους αυξημένης υγρασίας, καθώς τότε υπάρχει κίνδυνος συμπίεσης των εδαφών, κατά τις καλλιεργητικές φροντίδες, με βαριά μηχανήματα εντός του χωραφιού. Η συμπίεση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του αερισμού του εδάφους, με αποτέλεσμα συμπτώματα μάρανσης.

3.Πρόγνωση καιρού

Απαραίτητη είναι η παρακολούθηση των μεταβολών στα καιρικά φαινόμενα (μέσω των δελτίων καιρού) και η γνώση του πώς οι καιρικές συνθήκες που έρχονται θα επηρεάσουν τους σπόρους που πρόκειται να σπαρθούν. Για παράδειγμα, εάν προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, ίσως θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσετε τη σπορά, αναβάλλοντάς τη για μια άλλη κοντινή ημερομηνία. Τέλος, είναι απαγορευτικό να ξεκινήσεις τη σπορά, εάν οι πιθανότητες για παγετό δεν είναι χαμηλές.

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr

Recommended Posts