Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Και η μελισσοκομία στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Και η μελισσοκομία στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Παραγωγοί και Επιχειρήσεις 🕔July 16, 2021

«Με την ΥΑ 140/106513/2021 (ΦΕΚ Β 1560), θεσμοθετήθηκαν διαφοροποιήσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δυσμενέστερες για την ελληνική μελισσοκομία» όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική της ΝΔ για το μελισσοκομικό μητρώο.

Συνεχίζοντας αναφέρει τα εξής: «Χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις πληθώρας επιστημονικών και παραγωγικών φορέων οι οποίοι επισημαίνουν:

1. Ο διαχωρισμός κυψέλης – παραφυάδας στην ελληνική νομοθεσία θα μειώσει των αριθμό κυψελών που δηλώνει η χώρα στην ΕΕ και κατά συνέπεια τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις προς τους μελισσοκόμους.

2. Μείωση της χρονικής περιόδου ετήσιας δήλωσης από 4 μήνες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό (1308/2013, αρθρο 55), σε λιγότερο από 2 μήνες με την ΥΑ του ΥΠΠΑ&Τ.

3. Τιμωρία με διακοπή επαγγέλματος για 1-2 χρόνια, για όλες τις παραβάσεις της ΥΑ, είναι μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα απόφαση. Πρόκειται για παράλογη διάταξη διωγμού της ελληνικής μελισσοκομίας. Δεν είναι δυνατόν όλες οι παραβάσεις να έχουν την ίδια βαρύτητα.

4. Θεσπίζονται μεν, υποχρεωτικοί έλεγχοι, οι οποίοι είναι αδύνατον να γίνουν λόγω τεράστιων ελλείψεων προσωπικού από τις υπηρεσίες, άρα ανεφάρμοστοι στην πράξη.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr