Ίση με το κόστος παραγωγής ή και χαμηλότερη η τιμή που δίνει το εμπόριο με τα σημερινά δεδομένα.

Για μια ακόμα… χαμένη χρονιά στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής κάνουν λόγο ολοένα και περισσότεροι αγρότες από την περιοχή, οι οποίοι βλέπουν πάλι τα παιχνίδια των εμπόρων να ανθούν και τους ίδιους να παραμένουν ανοργάνωτοι και να πωλούν κοψοχρονιά το προϊόν τους.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτες, ανακοίνωσαν τιμοκαταλόγους οι εταιρείες Olymp (Κωνσταντόπουλος) και Intercomm με την κατηγορία των 110 κομματιών (στο κιλό) να πληρώνεται μόλις με 1 ευρώ και μάλιστα με πίστωση. Ακολούθησαν με τιμοκαταλόγους οι εταιρείες Στεργιούδης και Σιθωνία, με τα 110 κομμάτια να πληρώνονται 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου βγήκαν και οι εταιρείες ΔΕΑΣ και ΟΛΙΒΕΛΛΑΣ ΑΕ με τιμή 1 ευρώ για τα 110 κομμάτια, κόβοντας τα φτερά των παραγωγών. Εξάλλου, από τις 22 Σεπτεμβρίου και η εταιρεία Σιθωνία προχώρησε σε αναπροσαρμογή του τιμοκαταλόγου της, δίνοντας πλέον 1 ευρώ το κιλό για τα 110 κομμάτια.

Όπως σχολίασε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, παραγωγός ελιάς από τα Νέα Φλογητά Θεσσαλονίκης, αποθέματα περσινά δεν υπάρχουν, φέτος οι ελιές είναι οι μισές από πέρσι σε ποσότητα, υπάρχει ανομβρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται και το εμπόριο αν και είναι όψιμη η χρονιά βγήκε με τιμές για πρώτη φορά στα χρονικά από τις 15 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 25 Σεπτεμβρίου ή τέλη Σεπτεμβρίου, όπως συνέβαινε παραδοσιακά, γιατί αν αργούσε μετά οι τιμές θα ξέφευγαν.

Η συγκομιδή υπάρχει περιθώριο να ξεκινήσει έως και τις 10 Οκτωβρίου, εκτιμά την ίδια ώρα ο κ. Γιαλαγκολίδης, ο οποίος στέκεται αρκετά και στο θέμα της έλλειψης οργάνωσης, της διαφοράς νοοτροπίας μεταξύ νέων και πιο μεγάλων σε ηλικία και κοινής γραμμής των ελαιοπαραγωγών, έναντι των… ορέξεων των εμπόρων. Ο ίδιος επιμένει ότι αν όλοι οι παραγωγοί άρχιζαν το μάζεμα αρχές Οκτώβρη, τότε θα υπήρχε άλλη τροπή ως προς τις τιμές προς όφελος των ελαιοπαραγωγών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr/

Recommended Posts