Skip to content

IPPC: Φυτοϋγειονομικά πρότυπα για την προστασία των φυτών

Κάθε χρόνο, έως και 40% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών – αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων – χάνεται από φυτικά παράσιτα και ασθένειες. 

Το IPPC θέτει φυτοϋγειονομικά πρότυπα για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα και τις ασθένειες και για την εξασφάλιση ασφαλούς εμπορίου φυτών και γεωργικών προϊόντων.

Κάθε χρόνο, έως και 40% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών – αξίας άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων – χάνεται από φυτικά παράσιτα και ασθένειες.

Η 15η Επιτροπή Φυτοϋγειονομικών Μέτρων (CPM-15 ) – το διοικητικό όργανο της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC) – θέτει πρότυπα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των φυτικών παρασίτων και επανεξετάζει την κατάσταση της φυτικής υγείας και προστασίας παγκοσμίως.

Στην κεντρική ομιλία του ο Jari Leppa, Υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας της Φινλανδίας είπε ότι «Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια σειρά υπαρξιακών προκλήσεων. Θα ήταν σίγουρα το όνειρό μου ότι σε 30 χρόνια το χρόνο Το 2020 δεν θα θυμόταν μόνο για την πανδημία COVID-19, αλλά και ως την αρχή μιας νέας διεθνούς συνείδησης για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των φυτών και του περιβάλλοντος.

Στην ομιλία της, ο Beth Bechdol, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του FAO, μίλησε επίσης για ένα νέο παράδειγμα. “Ο FAO προχωρά προς ένα νέο Στρατηγικό Πλαίσιο”, είπε, προσθέτοντας “Μία από τις βασικές μας λειτουργίες είναι να διευκολύνουμε και να υποστηρίζουμε χώρες και άλλα συνεργάτες στην ανάπτυξη και εφαρμογή κανονιστικών και τυποποιημένων μέσων καθορισμού για πιο αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα γεωργικά τρόφιμα για την επίτευξη της ατζέντας του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της CPM, Francisco Javier Trujillo Arriaga, η διεθνής κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, εμπορευματοκιβωτίων και φορτίων, καθώς και ο αυξανόμενος όγκος αγαθών που διακινούνται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής, είναι όλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για παράσιτα φυτών να εισαχθούν και να εδραιωθούν σε νέες χώρες και περιοχές. Για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών των κινδύνων, ο κόσμος χρειάζεται τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο χώρας να καταστούν τυποποιημένη πολιτική και μηχανισμοί που εφαρμόζονται σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. “Η Επιτροπή Φυτοϋγειονομικών Μέτρων είναι το μόνο διεθνές φόρουμ που αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα και ηγείται της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών”, είπε.

COVID-19 και απειλές για την υγεία των φυτών

Ο Jingyuan Xia, διευθυντής της Διεύθυνσης Φυτών Παραγωγής και Προστασίας του FAO και υπεύθυνος IPPC, δήλωσε ότι “Η πανδημία COVID-19 αποδεικνύει ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και αυτό ισχύει για την υγεία ανθρώπων, ζώων και φυτά.” Οι τελευταίοι 14 μήνες έθεσαν σε κίνδυνο την πρόσβαση σε προσιτά και θρεπτικά τρόφιμα, αλλά η λύση IPPC ePhyto , για παράδειγμα, επέτρεψε στις χώρες να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και διαβεβαίωσαν το συνεχές ασφαλές εμπόριο φυτών (η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του ePhyto Solution θα συζητηθεί στο CPM-15).

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Η υιοθέτηση του Στρατηγικού Πλαισίου IPPC 2020-2030, συμπεριλαμβανομένων νέων στρατηγικών στόχων και ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την προώθηση της παγκόσμιας υγείας των φυτών κατά την επόμενη δεκαετία, θα είναι υψηλή στην ατζέντα του CPM-15.

Αναμένεται η υιοθέτηση έντεκα νέων προτύπων, συμπεριλαμβανομένων νέων φυτοϋγειονομικών θεραπειών για ρυθμιζόμενα παράσιτα.

Θα πρέπει επίσης να εγκριθεί μια σύσταση της CPM για την επισιτιστική βοήθεια για να ενθαρρυνθούν οι χώρες να προετοιμαστούν για τη διαχείριση των φυτοϋγειονομικών κινδύνων, που σχετίζονται με την εξαγωγή και την εισαγωγή τροφίμων.

Επιπλέον, το CPM-15 θα επανεξετάσει τις ενημερώσεις για το Διεθνές Έτος Φυτοϋγειονομικής Υγείας 2020, το οποίο έχει παραταθεί έως την 1η Ιουλίου 2021 (λόγω του COVID-19) και θα εξετάσει την πρόοδο προς την ανακήρυξη μιας Διεθνούς Ημέρας Φυτοϋγειονομικής Υγείας το 2022.

Προέλευση: https://www.neapaseges.gr

Recommended Posts