χωραφι

«Έχουμε μπει στην τελική ευθεία μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας για το μέτρο 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) μιας και απομένει λιγότερο από ένας μήνας», τονίζει ο κ. Ιωάννης Περουλάκης.

 

«Έχουμε μπει στην τελική ευθεία μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας για το μέτρο 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) μιας και απομένει λιγότερο από ένας μήνας», τονίζει ο κ. Ιωάννης Περουλάκης, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας – MBA και Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας.

«Οι «στρυμωγμένες» ημερομηνίες βρίσκουν αρκετούς παραγωγούς διστακτικούς να προχωρήσουν σε υποβολές, ιδιαιτέρως δε όσους σκόπευαν να επενδύσουν σε κτιριακά ή και μόνιμες φυτείες. Οι συμβολαιογράφοι και τα υποθηκοφυλακεία δηλώνουν πως δε μπορούν να διεκπεραιώσουν άμεσα τόσες μισθώσεις ή και μεταβιβάσεις.

Από την άλλη, οι μηχανικοί και οι κατασκευαστικές εταιρείες πρέπει να προσκομίσουν στις υπηρεσίες σχέδια προς θεώρηση, τα οποία είναι απαραίτητα για την τεκμηρίωση επένδυσης στα κτιριακά.

Όμως και οι ίδιοι οι παραγωγοί – επενδυτές δεν είναι δυνατόν να αποφασίσουν άμεσα, από τη στιγμή που ενημερώνονται από τους μελετητές τους, εντός μιας ή δύο εβδομάδων, για επενδύσεις από 30.000 € έως και 150.000 € ή ακόμα και 250.000 €. Εσείς πόσο γρήγορα θα καταλήγατε σε μια αγορά σπιτιού ας πούμε;

Βλέπετε οι αποφάσεις τους κατευθύνονται λίγο έως πολύ και από τα όποια βαθμολογικά κριτήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτές οι επενδύσεις θα καταστούν μη βιώσιμες στην μελλοντική κατάσταση.

Γνωρίζουν άπαντες πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συγκεκριμένη προκήρυξη θα είναι η πιο ανταγωνιστική (μάλλον) όλων των εποχών και αν ο προϋπολογισμός μείνει ως έχει (θα μείνει;), οι επιλαχόντες θα είναι μάλλον η πλειοψηφία.

Οι προσφορές δίνουν και παίρνουν, συζητήσεις περί καινοτόμων ή μη επενδύσεων επίσης δίνουν και παίρνουν, ενώ ελάχιστοι έχουν καταλήξει στο τελικό σχέδιο που θα υποβάλλουν.

Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά; Ελάχιστες… χωρίς όρους σύνδεσης; Δύσκολα τα πράγματα.

Συμπερασματικά, αν δεν δοθεί καμιά παράταση, πολλοί θα είναι αυτοί χωρίς υποβολή φακέλου, αν οι ίδιοι δεν βιαστούν.

Προσωπικά, εύχομαι καλό κουράγιο σε μελετητές, παραγωγούς αλλά και συναδέλφους σε όποιο πόστο του δημοσίου και αν βρίσκονται και εμπλέκονται ή θα εμπλακούν με το συγκεκριμένο μέτρο!».

Recommended Posts