ampeli_1, grape, σταφύλι

Αναστροφή του κλίµατος και των προβλέψεων που µιλούσαν για πλούσια παραγωγή, στις αρχές του Ιούλη, καταγράφεται σε πολλές παραγωγικές περιοχές οινοστάφυλων της χώρας, που αυτήν τη στιγµή είτε έχουν ξεκινήσει τον τρύγο είτε ετοιµάζονται τις επόµενες µέρες για τη συγκοµιδή. Ο καύσωνας τόσο του Ιούνη όσο και του Ιούλη, άφησε το αποτύπωµά του πάνω στους ελληνικούς αµπελώνες «καίγοντας» και «αφυδατώνοντας» τα οινοστάφυλα, όπως µας εξηγούν οι παραγωγοί.

Μειωµένη αναµένεται να είναι και η παγκόσµια παραγωγή, µείωση που σύµφωνα µε τις αρχικές προβλέψεις ευελπιστούσαν να αποτελέσει εφαλτήριο για τους Έλληνες αµπελουργούς, προκειµένου να κλείσουν καλύτερες τιµές για το προϊόν τους. Παρόλα αυτά, οι τιµές τελικά φαίνεται να παραµένουν στα ίδια µε πέρσι επίπεδα και µόνο σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν σηµειώσει µικρή αύξηση.

«Η περίοδος που διανύουµε είναι µεταβατική. Μέχρι τις αρχές Ιούλη είχαµε µια πολύ καλή εικόνα για την παραγωγή για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Τώρα έχει αναστραφεί η εικόνα και πηγαίνουµε σε έναν τρύγο όχι και τόσο πλούσιο, αφού οι καύσωνες του Ιουλίου, που έπληξαν αρκετές περιοχές, αφυδάτωσαν τα σταφύλια. Με την πάροδο του χρόνου και µπαίνοντας όλες οι περιοχές στον τρύγο, θα δούµε τι επιπτώσεις είχε ο καύσωνας», µας λέει ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αµπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Η περσινή παραγωγή σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν στα 2.550.100 λίτρα και, όπως µας επισηµαίνει ο Π. Κορδοπάτης, «είναι πια σταθεροποιηµένη, µε µία ελαφρά φθίνουσα πορεία, γιατί κάθε χρόνο µε την κλιµατική αλλαγή βλέπουµε ότι επενεργούν ακραία φαινόµενα και πλήττουν τις περιοχές».

Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα στοιχεία που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2016, οι αµπελώνες για παραγωγή οίνου ήταν 380.155 στρέµµατα, ενώ το 2015 ήταν 385.820 στρέµµατα. Η Σαντορίνη έδωσε και φέτος το σήµα για το άνοιγµα του τρύγου στη χώρα, µε τη Σάµο, την Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά να ακολουθούν, περιµένοντας την Κρήτη, που θα µπει στον χορό τις επόµενες µέρες. Από Σεπτέµβρη ξεκινά η Πελοπόννησος, η Στερεά και λίγο αργότερα ξεκινούν οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η παθογένεια του χύµα 
και του ειδικού φόρου

Στις αρχές του Ιούλη, όταν τα µηνύµατα ήταν θετικά, υπήρχαν οι εκτιµήσεις που έλεγαν ότι η µειωµένη παγκόσµια παραγωγή θα αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα. «Κάτι τέτοιο δεν ξέρουµε αν θα επαληθευθεί τώρα. Βέβαια, προβλέψεις δεν µπορούµε να κάνουµε, αλλά εκτιµώντας την κατάσταση, φαίνεται ότι οι τιµές θα κινηθούν στα ίδια µε τα περσινά και προπέρσινα επίπεδα», επισηµαίνει ο Π. Κορδοπάτης, σηµειώνοντας παράλληλα ότι ένας επιπρόσθετος λόγος που οι τιµές κρατούνται χαµηλά είναι η διακίνηση παράνοµου χύµα κρασιού αλλά και σταφυλικής παραγωγής. Παθογένεια που, όπως σηµειώνει ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, την έχει προκαλέσει και ο ειδικός φόρος: «Έχουµε καλέσει την κυβέρνηση να µηδενίσει τον φόρο κατανάλωσης µέχρι τον τρύγο, για να αποφύγουµε αυτά τα φαινόµενα. Δυστυχώς, όµως, δεν διαβλέπουµε ότι θα καταργηθεί µέχρι τότε. Πληροφορούµαστε ότι θα πρέπει να συµφωνήσει πρώτα η τρόικα, η οποία επιστρέφει τον Σεπτέµβρη και µετά να προχωρήσει η κατάργησή του».

Για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει ο ειδικός φόρος στο ελληνικό κρασί αλλά και στις τιµές που απολαµβάνει ο παραγωγός, κάνει λόγο στη συνέχεια και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης. «Ο ειδικός φόρος των 20 λεπτών, τον οποίο δεν µπορούµε να τον αντιµετωπίσουµε πλέον, έχει καταστρέψει και επιβαρύνει το ελληνικό κρασί και κατ’ επέκταση και τον ίδιο τον παραγωγό, ο οποίος έχει να αντιµετωπίσει το θέµα των τιµών. Τη στιγµή, µάλιστα, που το εισαγόµενο κρασί δεν έχει φορολογία, φαίνεται η αγορά να το προτιµά, µε αποτέλεσµα να έχει κατακλύσει την επικράτεια. Το κρασί αυτό έρχεται χωρίς να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, εµφιαλώνεται και διακινείται. Στην Κρήτη έρχονται τα βυτία µε 30 λεπτά παραδοτέο, έτοιµο κρασί χύµα», επισηµαίνει.

Στο Ηράκλειο

Σηµαντική µείωση στην παραγωγή όχι µόνο των οινοστάφυλων αλλά και των επιτραπέζιων αναµένεται και στο Ηράκλειο Κρήτης. «Η οινοποιητική χρονιά δεν θα είναι καθόλου καλή στην περιοχή. Ο καύσωνας του Ιούλη έκανε µεγάλες καταστροφές στα αµπέλια, επηρεάζοντας την ποσότητα όσο και την ποιότητα, µια και το σταφύλι έχει υποστεί εγκαύµατα», µας λέει ο Ανδρέας Στρατάκης. Η ΕΑΣ Ηρακλείου ήδη έχει ανακοινώσει ότι από τις 23 Αυγούστου, που θα ξεκινήσει ο τρύγος, θα παραλαµβάνει τα οινοστάφυλα µε τις εξής τιµές: Λευκά Οινοστάφυλα Α’ ποιότητας 0,30 ευρώ και Β’ ποιότητας 0,18 ευρώ, Βιλάνα Α’ ποιότητας 0,35 ευρώ και Β’ ποιότητας 0,20 ευρώ, Ροζάκι 0,30 ευρώ, Λιάτικο 0,30 ευρώ, Κοτσυφάλι 0,35 ευρώ, Μαντηλάρι 0,25 ευρώ, Syrah 0,40 ευρώ, Θραψαθήρι – Αθήρι – Δάφνι – Πλυτό 0,40 ευρώ.

Στη Νεµέα

Η ποικιλία-σήµα κατατεθέν της Νεµέας, το ΠΟΠ Αγιωργίτικο, έχει υποστεί ζηµιά και απ’ ό,τι εκτιµάται η µείωση στην παραγωγή θα φτάσει ως και το 40%. «Η παραγωγή θα είναι µειωµένη, ενώ η ζήτηση είναι αυξηµένη», µας λέει ο Γιώργος Γεωργούσης, πρόεδρος της ΕΑΣ Νεµέας.

Πέρσι, η τιµή για τον παραγωγό ήταν 0,35 ευρώ/κιλό (Αγιωργίτικο), 0,43 – 0,45 ευρώ/κιλό (Μαλαγουζιά) και 0,30 ευρώ/κιλό (Σαββατιανό), ενώ η παραγωγή κυµάνθηκε στα 1.200 κιλά/στρέµµα για τη ζώνη της ΠΟΠ καλλιέργειας. «Η εγκύκλιος για τα ΠΟΠ σταφύλια αναµένεται να ανακοινωθεί κατά τις 10 Σεπτέµβρη, τότε που θα ξεκινήσει και ο τρύγος στην περιοχή. Με την έγκριση που θα λάβει η ΠΟΠ περιοχή θα έχουµε εικόνα και για το πώς θα διαµορφωθεί η τιµή για φέτος. Οι τιµές και προς τα πάνω να πάνε, από τη στιγµή που δεν υπάρχει παραγωγή δεν θα µπορούν να καλύψουν τη ζηµιά στους αµπελουργούς», σηµειώνει ο Γ. Γεωργούσης.

Όµως, όπως επισηµαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης, το «πρόβληµά µας δεν είναι ότι είναι µικρή η παραγωγή. Αυτό θα καταπολεµηθεί, αρκεί να βρεθεί µια δικλείδα, ώστε ο παραγωγός να πληρώνεται έστω το πρώτο τρίµηνο του έτους, που ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος. Αντίθετα, αυτό που συµβαίνει είναι οι έµποροι να πληρώνουν ακόµα και µετά από έναν χρόνο, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να µην µπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

Στη Σάµο

Στη Σάµο, ο τρύγος ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου στο πρώτο οινοποιείο του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισµού του νησιού, στο Μαλαγάρι, και την περασµένη βδοµάδα στο Καρλόβασι, όπου κατευθύνονται τα 2/3 της παραγωγής. «Αν και δεν έχουµε µπει ακόµα στη φούρια του τρύγου, από τα πρώτα δείγµατα φαίνεται ότι η ποιότητα είναι ικανοποιητική και η ποσότητα µειωµένη περίπου στο 15%. Η µείωση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη βροχοπτώσεων τον Σεπτέµβρη και τον Οκτώβρη, πριν δηλαδή τα αµπέλια µπουν σε λήθαργο», σηµειώνει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Σκούτας, πρόεδρος του συνεταιρισµού, επισηµαίνοντας ότι η αγωνία που υπάρχει είναι αν οι ποσότητες που θα τρυγήσουν θα µπορέσουν να καλύψουν τις υφιστάµενες παραγγελίες, µια και ό,τι παραλάβουν φέτος είναι ήδη πουληµένο.

Πέρσι, η παραγωγή κυµάνθηκε στους 6.000 µε 6.500 τόνους, ενώ η τιµή για τον παραγωγό καθορίζεται µόλις το προϊόν πωληθεί. Η τιµή εκκαθάρισης για την περσινή χρονιά θα γίνει τον Δεκέµβρη του 2017, η οποία, όπως µας είπε ο Γ. Σκούτας, αναµένεται να είναι ελαφρώς αυξηµένη συγκριτικά µε το συνολικό ποσό που δόθηκε την προηγούµενη χρονιά, ευελπιστώντας ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και για τη φετινή παραγωγή.

Στην Κεφαλονιά

Ελαφρώς µειωµένη αναµένεται η παραγωγή και για την Κεφαλονιά, µε τον τρύγο να έχει ξεκινήσει στις 9 Αυγούστου και να ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτέµβρη. Η περσινή παραγωγή ήταν στους 530 τόνους και φέτος αναµένεται να φτάσει τους 500 τόνους, όπως µας λέει ο Κώστας Μπαζίγος, διευθυντής του Συνεταιρισµού Παραγωγών Ροµπόλα Κεφαλληνίας.

Οι τιµές που ανακοινώθηκαν για τους παραγωγούς είναι ικανοποιητικές και σταθερές σε σχέση µε πέρσι, εκτός από τη βιολογική Ροµπόλα, που είναι αυξηµένη κατά 10%. Έτσι, η Ροµπόλα είναι στα 0,80 ευρώ/κιλό, το Μοσχάτο 0,70 ευρώ/κιλό, η βιολογική Ροµπόλα στα 1,06 ευρώ/κιλό, τα Λευκά Κοινά στα 0,45 και η Μαυροδάφνη στα 0,50 ευρώ/κιλό.

Η ζήτηση φέτος, όπως σηµειώνει ο Κ. Μπαζίγος, είναι αυξηµένη κατά 10% σε σχέση µε πέρσι. «Το κρασί δεν πρόκειται να περισσέψει φέτος, όπως άλλωστε και η σοδειά του ’16, που τείνει πλέον να εξαντληθεί, αφού έχουµε αποθέµατα που αρκούν για έναν µήνα ακόµα», τονίζει.

Σαντορίνη: Ο καύσωνας επηρέασε το Ασύρτικο

Ο τρύγος ξεκίνησε στις αρχές του Αυγούστου από τη Σαντορίνη και, λόγω της µειωµένης παραγωγής, αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι τις 25 του ίδιου µήνα. Στο νησί, οι αµπελουργοί αντιµετωπίζουν σοβαρό πρόβληµα µε την ποικιλία Ασύρτικο, η οποία, όπως µας λέει ο επικεφαλής των οινολόγων της Santo Wines, Νίκος Βαρβαρήγος, «επηρέασε αρνητικά την ποσότητα και η παραγωγή αναµένεται να µειωθεί σηµαντικά. Από την άλλη, πλευρά η ποικιλία Αθήρι δεν επηρεάστηκε και οι ποσότητες που τρυγήσαµε είναι ελαφρώς αυξηµένες συγκριτικά µε πέρσι». Η περσινή παραγωγή και των δύο ποικιλιών ήταν στους 1.100 τόνους και φέτος, ενώ η αρχική εκτίµηση ήταν για 800 τόνους, όπως µας λέει ο Ν. Βαρβαρήγος, «µε τη µέχρι τώρα πορεία του τρύγου δεν φαίνεται να ξεπερνάµε τους 600 µε 700 τόνους».  Αν και η Ένωση δεν έχει ανακοινώσει ακόµα τιµή, αφού πρώτα πωλείται το προϊόν και µετά αποδίδονται τα χρήµατα στους αµπελουργούς, έχει δηλώσει –σύµφωνα πάντα µε τον Ν. Βαρβαρήγο– ότι δεν θα πέσει κάτω από την περσινή τιµή, που ήταν 2,5 ευρώ/κιλό στο Ασύρτικο και 2,7 ευρώ/κιλό στο Αθήρι.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.ypaithros.gr

Recommended Posts