provata_1

Το μαλλί των προβάτων και των αιγών αποτέλεσε για αιώνες στη χώρα μας, τη βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή μάλλινων ενδυμάτων και υφαντών. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε επίπεδο οικοτεχνίας και στη συνέχεια σε επίπεδο βιοτεχνίας & βιομηχανίας για εμπόριο και εξαγωγές (εριουργία-κλωστοϋφαντουργία).

Ωστόσο, οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις που σημειώθηκαν, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και η είσοδος στην κλωστοϋφαντουργία φθηνών συνθετικών ινών, είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση της χρήσης του μαλλιού, τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις βιομηχανίες που το χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη.

Παρόλα αυτά, σε αρκετές προηγμένες χώρες στο εξωτερικό εξακολουθεί να θεωρείται δεδομένη η χρήση μάλλινων προϊόντων υψηλής ποιότητας και αισθητικής από εξειδικευμένες «ελίτ» αγορές. Ταυτόχρονα αξιοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στη στρωματοποιία, στις μονώσεις κτιρίων, κλπ.

Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες στο χώρο της αιγοπροβατοτροφίας, συνδιοργανώνουν την «Ημέρα Μαλλιού Προβάτου: Παράγουμε, Θυμόμαστε, Δημιουργούμε», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σκοπός της ανωτέρω πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη των ιδιοτήτων-πλεονεκτημάτων του μαλλιού και η εξεύρεση διεξόδων εκμετάλλευσης της μεγάλης παραγόμενης ποσότητας μαλλιού, το οποίο σήμερα έχει απαξιωθεί. Η εκδήλωση απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής, αξιοποίησης και χρήσης του πρόβειου μαλλιού.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agrotes.eu

Recommended Posts