Δεν λείπουν οι ζημιές στην παραγωγή, ιδίως σε περιοχές της Πελοποννήσου και τα παράπονα από τους αγρότες.

Ικανοποιητική είναι η ζήτηση στην εγχώρια αγορά για την πατάτα, το ίδιο και οι τιμές, αν και στην αρχή ξεκίνησαν από χαμηλά.

Ο κ. Σπύρος Μπαλαλάς, παραγωγός πατάτας από την περιοχή της Λακκόπετρας Αχαΐας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι τα χωράφια που πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η συγκομιδή του προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή αφορούν το 95%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μην υπάρχει προς πώληση σχεδόν καθόλου προϊόν από τους παραγωγούς κι ενώ η ζήτηση είναι πολύ έντονη, από τα σούπερ μάρκετ και όχι μόνον.

Εμπορικά το προϊόν, κατά τα λοιπά, πάει πολύ καλά και ο παραγωγός πιάνει έως και 50 λεπτά το κιλό. Τέλος ο κ. Μπαλαλάς εκφράζει μεγάλα παράπονα για τον ΕΛΓΑ, καθώς όπως καταγγέλλει, εκτός του ότι αργούν να περάσουν οι γεωπόνοι του για εκτιμήσεις, όταν περάσουν γράφουν χαμηλά ποσοστά ζημιάς, ενώ υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο κ. Συμεών Μπουτσάκης, παραγωγός πατάτας με 20 στρέμματα καλλιέργεια στο Οροπέδιο Λασιθίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στην περιοχή στα τέλη Αυγούστου. Ζήτηση, όπως προσθέτει, υπάρχει καλή, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα αποθηκευμένου προϊόντος. Σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, λέει τέλος, πως φθάνουν στα 40-42 λεπτά αυτή την περίοδο, αλλά τα έξοδα είναι πάρα πολλά πλέον.

Ο κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης, πρόεδρος της ΓΕΟΚ Καστοριάς δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή της Καστοριάς άρχισε στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, για να ολοκληρωθεί πριν από ένα μήνα περίπου.

Η ζήτηση ήταν καλή, ζημιές δεν υπήρξαν και οι αποδόσεις έφτασαν και τους 6 τόνους το στρέμμα, σύμφωνα με τον ίδιο. Τέλος, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ, οι τιμές ξεκίνησαν από επίπεδα χαμηλά, της τάξης των 28-30 λεπτών το κιλό, για να αυξηθεί μετέπειτα η τιμή στα 40-42 λεπτά ανά κιλό. Αυτό συνέβη, εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ, βάσει του νόμου προσφοράς και ζήτησης.

Προέλευση του άρθρου : https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts