Ικανοποιημένοι οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι από τη γενικότερη κατάσταση της αγοράς, μιας κατάστασης που αποδίδουν και στο νέο Νόμο για τα ΠΟΠ, ενώ περιμένουν τα 4 ευρώ.

Ειδικότερα, την ικανοποίησή τους για τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει στην αγορά του γάλακτος οι αυστηροί έλεγχοι για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, που προβλέπονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασαν στον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή νομού Λάρισας Χρήστο Κέλλα, κτηνοτρόφοι της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Λαρισαίου πολιτικού, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την παρέμβαση του κ. Κέλλα στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων λόγω μειωμένων πωλήσεων αμνοεριφίων από τον κορονοιό και της απώλειας κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό το 2014. Εξήγησαν, δε, τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν να υπάρξει ταβάνι της σχετικής με τον κορονοιό ενίσχυσης στα 500 ζώα, ενώ ζήτησαν να τρέξουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και η πληρωμή των ενστάσεων για τη συνδεδεμένη του 2019.

«Τα αιτήματα είναι λογικά και δίκαια, πόσο μάλιστα όταν στην παρούσα φάση ο κτηνοτροφικός κόσμος βιώνει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και χρειάζεται άμεση οικονομική τόνωση» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Κέλλας. Τέλος, στη συνάντηση τέθηκε το πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων για την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τον διαχωρισμό του σε φυτικό και ζωικό τομέα.

Ο κ. Βορίδης φέρεται να υποσχέθηκε στους Θεσσαλούς να μην υπάρξει τελικά ταβάνι στα 500 ζώα

Σε σχέση με τις τιμές γάλακτος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Γκουρομπίνος «τη νέα σεζόν δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πρέπει η τιμή στο πρόβειο να πάει στο 1 ευρώ το κιλό. Ξέρουμε και βλέπουμε ότι ακόμα και στη δύσκολη -λόγω κορονοϊού- περίοδο που διανύουμε η ζήτηση για τυριά μαίνεται, με αποτέλεσμα να μαθαίνουμε ότι ακόμα και τα μικρά τυροκομεία ξεστοκάρουν τυριά σε λιγότερο από 90 ημέρες, οπότε υπάρχει και η ανάλογη ζήτηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα που απέδειξε πόσες αντοχές έχει στην πρόσφατη πανδημία, πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο.

Προχωρά η διαδικασία για την έκτακτη ενίσχυση παρά τις αλλαγές στο… δρόμο

Στη συνάντηση τέθηκε επί ταπητος και ο χρόνος καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης για τα αμνοερίφια λόγω κορονοϊού, για την οποία προχωρούν οι διαδικασίες, αν και απαιτήθηκαν αλλαγές από το αρχικό πλαίσιο, μετά την απόφαση αύξησης του μπάτζετ. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι εφόσον η ΕΕ ανάψει το πράσινο φως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να πληρώσει.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts